Video

Met Lego een einde aan een verhaal bouwen

21 oktober 2016 om 19:22 • Aangepast 21 november 2020 om 06:44
nl
Kinderboekenschrijfster Anja Vereijken bedenkt het einde van een verhaal meestal zelf, maar voor een wedstrijd onder schoolkinderen liet ze het met plezier nog open. De kinderen van tien basisscholen uit Eindhoven en Waalre mochten haar verhaal afmaken. Of beter gezegd: afbouwen. Met de blokjes uit het starterspakket van Lego Education.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Anderhalve week kregen ze om het verhaal over Siem en de zolderopruiming bij zijn opa Janus af te bouwen. "Het was best veel werk", zegt Tommy van basisschool De Meent in Waalre. Zijn groepje liet Siem het monster verslaan met een speciaal zwaard. Als het aan Tommy ligt werken ze vaker op deze manier samen.

Wachten op privacy instellingen...


'Letterlijk verbeelden met lego' Anja Vereijken begrijpt dat wel. "Als je kinderen in deze leeftijd aanspreekt op hun verbeeldingskracht komen ze meestal niet heel ver." Volgens haar ligt dat niet aan het gemis van fantasie. "Die fantasie is er wel, maar niet iedereen kan die omzetten in woorden." De schrijfster noemt Lego een hulpmiddel om de fantasie letterlijk te kunnen verbeelden.
Vrijdag presenteerden de jonge creatievelingen hun werkjes aan een jury waarin ook de schrijfster zitting had. "Ik ben verrast door wat ik gezien heb en ik ben hier op heel veel goeie ideeën gebracht." De Eindhovense bibliotheek had er een speciaal hoekje voor ingericht, waar de kinderen hun 'gebouwde' verhaaleinden aan elkaar konden laten zien.
Winnaar basisschool 't KarregatMaar hoe hard ze er ook allemaal aan gewerkt hadden en hoe lovend de jury ook over iedere productie was: er kon er maar één de winnaar zijn. Dat was het groepje van basisschool 't Karregat in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.