Moord dierenarts Niek Soepnel na fouten Woenselse Poort: ‘Ze hadden m'n zoon nooit los moeten laten'

22 oktober 2016 om 13:45
nl
De moord op dierenarts Niek Soepnel (63) in 2011 is het trieste gevolg van inschattingsfouten van De Woenselse Poort. De dader, een cliënt van de Eindhovense kliniek, wist tijdens zijn behandeling zijn vader te vermoorden, omdat er onvoldoende toezicht op hem was.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel
Geschreven door
Sebastiaan Quekel

Volgens Loes Soepnel, de partner van de omgebrachte Niek, heeft De Woenselse Poort tegen haar en Slachtofferhulp toegegeven fouten te hebben gemaakt. Nu blijkt dat het al jaren een grote puinhoop is in de kliniek, voelt zij zich verplicht met haar verhaal naar buiten te treden. “Het inspectierapport roept bij mij veel op, omdat ook wij getroffen zijn door de gevolgen van onkunde bij De Woenselse Poort. Het kostte mijn man zijn leven.”
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer
Schizofreen en waanideeënNiek Soepnel wordt eind januari 2011 in zijn eigen huis vermoord. Zijn middelste zoon Erwin, destijds 27, slaat hem (met vermoedelijk een blokhamer) dood. In deze periode wordt hij behandeld door de GGzE, eerder zat hij via een strafrechtelijke maatregel in De Woenselse Poort. Artsen constateren dat hij schizofreen is, waanideeën heeft en een groot gevaar voor zichzelf en voor zijn omgeving is.
De behandeling in De Woenselse Poort verloopt moeizaam: Erwin verzet zich tegen zijn behandeling en medicatie en wil zo snel mogelijk weg uit de instelling. Tot grote verbazing van zijn vader en stiefmoeder, lijkt hem dat te lukken.
ZIE OOK: Mijn broer had gewoon al die tijd gelijk’, emoties na vernietigend rapport De Woenselse Poort
‘Hij was er niet klaar voor’“Vanuit het niets mocht Erwin van de gesloten naar de open afdeling. Daarna mocht hij ook nog eens op zichzelf wonen. We hebben nooit begrepen hoe dat kon”, verzucht Loes. “Zijn therapeuten trapten in zijn leugens en lieten zich volledig door hem manipuleren. Hij was nog lang niet klaar voor een terugkeer in de samenleving.”
Erwin mag De Woenselse Poort verlaten in het kader van ‘begeleide kamerbewoning’. Daar is volgens Loes nooit sprake van geweest. “Door miscommunicatie en personeelstekort werd Erwin helemaal niet begeleid. Ze lieten hem lopen. Zo mocht een jongen die vastgestelde schizofrenie had, die gedwongen medicatie slikte en die zijn familie met de dood bedreigde, volledig op zichzelf wonen. Werkelijk onvoorstelbaar. De Woenselse Poort verloor de grip op hem, hij kwam zelfs niet opdagen op de tijden dat het moest.”
ZIE OOK: De Woenselse Poort moet sluiten, bepleit deskundige: ‘Dit valt niet meer te repareren’
Gedwongen opnameOmdat er onvoldoende begeleiding is, neemt Erwin zijn medicijnen niet meer. Hij verliest de controle over zichzelf en bedreigt mensen in zijn directe omgeving. Ook zijn er meldingen van overlast en diefstal. De Woenselse Poort krijgt lucht van de situatie en besluit hem op te pakken en terug te sturen naar de kliniek voor een gedwongen opname.
Zover komt het niet. “De eerste keer ging de inval niet door, omdat er geen psychiater bij kon zijn. De tweede keer zou 27 januari plaatsvinden, wisten wij dankzij een bron binnen De Woenselse Poort, officieel werden we nergens over geïnformeerd. Ook dat ging niet door, het kwam zogenaamd niet goed uit”, blikt Loes terug.
“Een dag later, op mijn verjaardag, brengt Erwin zijn vader om het leven, in de gang van ons huis.”
ZIE OOK: Zelfmoord met vuurwapen in tbs-kliniek, broer van patiënt emotioneel in PAUW: ‘Hoe kan dit toch?’
‘Hij dacht dat hij God was’Dat het zó ver heeft kunnen komen, begrijpt Loes tot op de dag van vandaag niet. “De Woenselse Poort wist dat Erwin levensgevaarlijk en ziek in zijn hoofd was. Dat hij dreigde zijn vader te vermoorden. Dat hij al meerdere keren in de gevangenis had gezeten. Dat er onvoldoende aandacht was voor zijn schizofrenie. Daar is allemaal niet naar gekeken. Met eigen ogen zagen wij onze zoon de vernieling in gaan."
Op verzoek van Loes is er twee keer een gesprek geweest met bestuursvoorzitter Joep Verbugt en de rest van de directie. “Ze hebben hun verontschuldigingen aangeboden. Erwin had inderdaad nooit zonder begeleiding op zichzelf mogen wonen, het had nooit mogen gebeuren. Het zóu ook nooit meer gebeuren. Tja, daar koop je niets voor. Het verdriet is onmetelijk.”
De moord op Niek Soepnel was ‘een incident, een ongelukkige samenloop van omstandigheden’. “Maar nu weet ik wel dat het anders ligt”, zegt Loes op basis van het vernietigende inspectierapport. “Ik heb het GGzE-bestuur jarenlang de hand boven het hoofd gehouden, maar nu moet ik mijn verhaal vertellen voordat er nóg meer slachtoffers vallen door dit wanbeleid. Ze mogen wat mij betreft de tent sluiten.”
ZIE OOK: De Woenselse Poort kent megadossier vol incidenten: wapensmokkel, doden, geweld en drugs
Gigantische impactDe moord op Niek Soepnel sloeg een diepe wond in de gemeenschap van Eindhoven-Acht. Niek had al dertig jaar een dierenartsenpraktijk en was zeer geliefd. “Mijn man was een warm mens, een wereldverbeteraar met het hart op de juiste plaats. Zijn grote hart werd hem uiteindelijk fataal. Tot zijn laatste dag dacht hij dat hij Erwin kon helpen. Die hoop is voor eeuwig vervlogen.”
Zelf heeft Loes haar stiefzoon snel kunnen vergeven. “Ik zie dat hij heel erg ziek is in zijn hoofd en professionele hulp nodig heeft. Die krijgt hij nu, en gelukkig niet in De Woenselse Poort maar in een andere TBS-instelling. Daar heb ik hoogstpersoonlijk voor gezorgd. Of ik de dood van Niek ooit een plekje kan geven? Nooit. Zijn dood blijft verschrikkelijk pijn doen. En als ik lees dat er de laatste vijf jaar niets is veranderd in De Woenselse Poort, doet het alleen nog maar meer pijn.”
De Woenselse Poort wil lopende het onderzoek van de inspectie nergens op reageren. "Al onze aandacht gaat naar het vervolmaken van het plan van aanpak en naar verbetermaatregelen", meldt een woordvoerder.
Heeft u, net als Loes Soepnel, ervaringen met De Woenselse Poort die u met Omroep Brabant wilt delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].
[YouTube:https://youtu.be/r4D7pDqQwxM]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.