My First DDW en nog meer tips om niet te verzuipen in de overvloed

21 oktober 2016 om 21:39
nl
Vanaf zaterdag presenteert de Dutch Design Week negen dagen lang op 100 plekken in heel Eindhoven projecten van zo’n 2500 ontwerpers. Eigenlijk te veel om op te noemen, laat staan om te zien. Daarom wat tips van wat je de komende week allemaal mee kunt maken, waaronder het nieuwe My First DDW.
Geschreven door

Voor de beginners:Het grote risico van de DDW is verzuipen in de overvloed. Dit jaar heeft de DDW voor het eerst ‘My First DDW’, een behapbare route langs de belangrijkste tentoonstellingen.
Kijk om je heen op Strijp-SDe oude Philipsfabrieken van Strijp-S zijn vanouds het festivalhart van de DDW. Het is altijd de moeite waard om hier gewoon even rond te lopen en te kijken naar de gebouwen. Het ooit lege industrieterrein van Philips is inmiddels bijna helemaal in beslag genomen door de creatievelingen met toekomstvisie. Vooral bij lekker weer als er ook nog wat leven op straat is, biedt dit stukje Eindhoven een schaal die verder in Nederland zelden voorkomt. Hier op het Ketelhuisplein presenteert zich ook het Tilburgse Textielmuseum.
De Graduationshow De 171 afgestudeerde leerlingen van de Eindhovense Design Academy presenteren hun afstudeerwerkstukken. Door de DDW wordt de expositie aangeprezen als ‘optimistisch’, veel jonge designers zijn al lang niet meer geïnteresseerd in het ontwerpen van voorwerpen, ze zoeken oplossingen om de wereld duurzamer en gelukkiger te maken. Voorbeelden zijn Giulia Soldati die met haar project ‘Contatti’ mensen met en uit hun handen laat eten om onze zintuigen tast, smaak en reuk te herenigen. Fabian Briels ontwikkelde ‘Siliking’: een manier om met een simpele mal en siliconen T-shirts te maken.
Sectie C (Daalakkerweg)In een oude Storkfabriek in het oosten van Eindhoven hebben tientallen jonge ontwerpers een plekje gevonden. Vaak hebben ze er samen werkplaatsen en ateliers. Tijdens de DDW zijn bijna alle ateliers open. De open sfeer hier geeft je de kans om niet alleen spullen te bekijken maar om ook te praten met de ontwerpers die ze hebben bedacht. Hier kun je genieten van al de soorten gereedschap waarmee hier de zelf ontworpen voorwerpen in elkaar worden gezet.
Maarten Baas makes Time:In het VDMA-gebouw aan de Eindhovense Vestdijk is ‘Maarten Baas makes Time’ te zien: een van Nederlands grote namen maakt samen met kunstenaars en ontwerpers uit zijn vriendenkring een tentoonstelling over het verstrijken van de tijd. De man die bekend staat om zijn interessante klokken heeft dit jaar onder andere een stoel gemaakt van een boom die pas over 200 jaar af is. Voor deze expositie in een bijzonder Eindhovens gebouw werkt Baas samen met Sergio Herman, de befaamde chef-kok die hier ’s avonds bijzonder eten serveert.
En daarna?Na een dagje rondlopen, cultuur snuiven en design tot je nemen, mag je jezelf wel belonen met een feestje. Het bomvolle programma gaat dan ook door tot in de kleine uurtjes. Voor de ideale afsluiting van de DDW-dag is er de Inwisselbar: een grote bamboe promenade met als stralend middelpunt een café met elke dag een andere gastheer. Deze samenwerking tussen de Eindhovense conceptontwikkelaars van HeyHeydehaas en Biki90 neemt je elke dag weer op verrassende wijze de nacht in.
DDW MusicVoor de muziekliefhebbers is er ook een heel muziekprogramma. DDW Music organiseert door heel de stad concerten op verscheidene podia zoals de Effenaar, het Muziekgebouw, het Van Abbe Museum en De Oude Rechtbank.
Dutch Design Week duurt van zaterdag 22 oktober tot zondag 30 oktober.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.