Video

Een jaar na het EK veldrijden is Maud Kaptheijns eindelijk écht kampioen

22 oktober 2016 om 14:23 • Aangepast 21 november 2020 om 06:43
nl
Bijna een jaar na het EK veldrijden in Huijbergen is beloftenkampioen Maud Kaptheijns alsnog gehuldigd. Ze kreeg tijdens de Dag van de wielersport in Utrecht de gouden medaille en bijbehorende trui uitgereikt. "Het gevoel bleef altijd een beetje uit, nu valt alles op zijn plaats", zei de veldrijdster uit Westerhoven.
Profielfoto van van der Zon Job
Geschreven door
van der Zon Job

De Belgische Femke Van den Driessche kwam tijdens het EK in Huijbergen als winnares over de meet, maar haar volledige palmares werd later gestript omdat ze tijdens het WK in Heusden-Zolder werd betrapt op een motortje in haar fiets: mechanische doping.
De zaak van 'het motormeisje' zette de hele veldritwereld op stelten. Kaptheijns, de nummer twee in Huijbergen, kreeg uiteindelijk de Europese titel toegekend. En nu, een week voor het volgende EK, werd de geruchtmakende affaire ook voor haar afgesloten.
"Nu heb ik echt het idee dat ik Europees kampioen ben. Dat gevoel bleef altijd een beetje uit, nu kan ik het afronden. Het was maar een raar jaar. Als ik eerlijk ben deed het meer met me dan ik zelf dacht", zei Kaptheijns met de trui nog om de schouders. Het tricot krijg nu een plek aan de muur in Westerhoven.
Andere wereldHet was tijdens het WK in Hesuden-Zolder voor de eerste keer dat er iemand betrapt werd met een motortje in de fiets. Kaptheijns: "Het heeft de ogen geopend. Het is net iets anders dan doping, mechanische doping is wel heel makkelijk om naar te grijpen. Hopelijk weerhoudt deze affaire anderen om ook zoiets te doen. Ik denk dat het de wereld wel veranderd heeft."
Van den Driessche maakt geen onderdeel meer uit van die wereld. Ze vocht haar zes jaar durende schorsing niet aan trok zich terug uit het fietsen. "Als ik haar nog eens tegen zou komen, zou ik wel goedendag zeggen. Maar ik heb niet echt de behoefte om haar te zien". aldus Kaptheijns.

Zondag rijdt de 22-jarige veldrijdster de werelldbekerwedstrijd in Valkenburg en een week later het EK in het Franse Pontchâteau. De beloftenkampioen kan deze winter geen wedstrijden in haar trui fietsen, omdat ze ondertussen is overgestapt naar de elite dames.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.