Video

Avonturen op de DDW: Lucy is een varken met een permanentje

22 oktober 2016 om 21:03
nl
Lucy lijkt een permanentje te hebben. Het varkentje heeft veel meer haar dan de varkens die we kennen uit de Brabantse varkensbedrijven. De kop lijkt ook iets meer op die van een wild zwijn uit de boeken van Asterix de Galliër. Lucy, het varkentje dat rondsnuffelt op de Dutch Design Week is een project van de Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen en de Brabantse varkensboeren van De Heydehoeve.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Het kruisen en fokken van dieren biologeert Vanmechelen als kunstenaar al lang. Hij is bekend vanwege zijn 'Cosmopolitan Chicken', een poging om een kip te fokken waar alle kippengenen van de wereld in verenigd zijn. Hij werkte ook met kamelen. Hij kweekte champignons op kamelenmest in plaats van op paardenmest die er meestal voor gebruikt wordt.
De Smaak van VroegerDe kunstenaar strijdt zo tegen de standaardisatie van landbouwdieren. Om zo efficiënt en zo kostenbewust mogelijk te werken, wordt in de landbouw het liefst met speciaal gefokte rassen gewerkt die veel (mager) vlees opleveren, een stootje kunnen hebben en die met weinig voer toe kunnen.
In Brabant sloeg Vanmechelen de handen ineen met de boeren van De Heydehoeve. Onder het motto 'De Smaak van Vroeger' proberen ze vlees met meer smaak te kweken in de hoop dat de consument er een hogere prijs voor over heeft. Hun karbonaadjes zijn te koop bij slagers en in de horeca.
Van Lucy is nog niet geproeftEr zijn nog maar een paar Lucy' s en ze zijn nog niet oud genoeg om te slachten. Maar Vanmechelen verwacht dat Lucy wat vetter en daarom wat smakelijker is dan de traditionele varkens. Minstens zo belangrijk als de smaak is voor hem het gevecht voor diversiteit. De concentratie op een beperkt aantal rassen zorgt volgens hem voor inteelt en voor beesten die alleen met behulp van medicijnen overeind gehouden kunnen worden.
Naast het hok waar Lucy vrolijk in rondsnuffelt, staat een hotdogstand. In die worsten zit geen vlees van Lucy maar van het Duroc-varken, het ras waar de Heydehoeve nu mee werkt. In het broodje zit een saus van mosterd, honing en azijn met wat andere smakelijke toevoegingen en stevige worst. Het smaakt prima!
Bietenwafel'Lucy' is een van de voorbeelden van 'Agri meets Design', een project waarbij boeren samenwerken met ontwerpers om een nieuwe toekomst voor de landbouw te bedenken. Dit bestaat al een jaar of vier en wordt mede betaald door de provincie Noord-Brabant en de boerenorganisatie  ZLTO.
Tijdens de Dutch Design Week staan ze ook met ' Strooooop!' , een wafel gemaakt van bieten en wortels die niet mooi genoeg waren voor de verkoop. De groenten bevatten zo veel suiker dat er geen extra suiker nodig is. De vorm doet denken aan een stroopwafel maar de smaak is frisser en luchtiger.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.