'Wie twijfelt over doodsoorzaak familielid moet toegang tot onderzoeksdossier krijgen'

24 oktober 2016 om 07:42
nl
Nabestaanden die achterblijven met vragen over de toedracht van het overlijden van hun familielid, zouden standaard het recht moeten krijgen op een eigen exemplaar van het onderzoeksdossier. Dat schrijft advocaat Sébas Diekstra in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Diekstra is de advocaat van de ouders van Youri Bicker uit Breda. Zij eisen een heropening van het onderzoek naar de doodsoorzaak van hun zoon.
Toedracht onzekerDe brandbrief gaat dan ook over sterfgevallen waarbij de toedracht onzeker is, of waar zelfdoding of een ongeval is geconcludeerd, maar waar de familie vraagtekens bij heeft. De nabestaanden willen soms zelf nog naspeuringen doen, ook als de politie of het OM het onderzoek al hebben gesloten.
Ook hebben zij het dossier nodig als zij procedures willen aanspannen en helpt het volgens hen bij de rouwverwerking. In de praktijk wordt het afgeven van een kopie van het dossier aan nabestaanden nog vaak geweigerd, aldus Diekstra.
ZIE OOK: ‘Onze zoon is niet verongelukt, maar vermoord’, ouders van Youri (26) op zoek naar de waarheid
Sympathiek voorstelDe advocaat vroeg onlangs namens de familie van Dascha Graafsma het dossier rond haar overlijden op. Het zestienjarige meisje zou zelfmoord hebben gepleegd, maar haar familie gelooft dat niet. Ze overleed na te zijn aangereden door een trein in Hilversum.
Tweede Kamerid Lilian Helder (PVV) noemt het voorstel van Diekstra sympathiek. “Ik heb in het verleden al meerdere keren aan de minister gevraagd om een regeling te treffen voor nabestaanden die twijfelen over de doodsoorzaak van een dierbare.”
'Moet worden voorkomen'“Het enige dat zij als mogelijkheid hebben, is het starten van een zogenoemde artikel 12-procedure. Stel het je eens voor: de strijd moeten aangaan met justitie om sectie te laten uitvoeren en of nader onderzoek af te dwingen, terwijl je net een dierbare hebt verloren. Naar mijn mening moet dit koste wat het kost worden voorkomen.''[YouTube:https://youtu.be/XKShT_NVy5Y]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.