Video

Postieve reacties op benoeming Marcel Wouda tot hoofdcoach Nederlands zwemmen na olympisch debacle

24 oktober 2016 om 17:12 • Aangepast 21 november 2020 om 06:40
nl
Marcel Wouda is door de zwembond, de KNZB, benoemd tot hoofdcoach. Hij krijgt de zwemmers op het Nationaal Trainingscentrum in zijn woonplaats Eindhoven onder zijn hoede én wordt verantwoordelijk voor de volledige sectie topzwemmen. De eerste reacties op de benoeming van Wouda zijn positief.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

De benoeming van Wouda is een nieuwe stap in de reorganisatie in de top van de zwembond. Dit na de teleurstellende resultaten van de langebaanzwemmers op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Wouda zegt vereerd te zijn dat hij invulling mag gaan geven aan de nieuwe organisatiestructuur van de KNZB. "Ik wil met collega's in gesprek want uiteindelijk moet het op de werkvloer gebeuren. Dag in, dag uit aan de badrand moet gewoon van wereldniveau zijn."
Cats eerder benoemd tot technsich directeurIn Rio werd in het zwembad geen enkele medaille gehaald. Begin oktober benoemde de zwembond André Cats al tot technisch directeur bij de KNZB. Hij gaat per 1 november aan de slag en op die datum begint ook Marcel Wouda.
Wouda wordt onder toezicht van Cats verantwoordelijk voor zowel de Nederlandse langebaan- als openwaterzwemmers. In het open water leidde Wouda in Rio zowel Ferry Weertman als Sharon van Rouwendaal naar olympische goud.
'Allerbeste keuze'In 2008 lukte hem dit ook al met Maarten van der Weijden. Van der Weijden noemt de benoeming van Wouda tot hoofdcoach maandagochtend in een tweet de ‘allerbeste keuze voor het Nederlandse zwemmen’.

Wachten op privacy instellingen...

Wouda (44) zelf was een succesvol zwemmer. Hij werd in 1998 wereldkampioen op de 200 meter wisselslag en pakte olympisch brons bij de Spelen van 2000 in Sydney op de 4x200 meter vrijeslag. Hij stopte daarna met zwemmen en ging als trainer verder bij de KNZB. In eerste instantie onder supervisie van ...Cats, die toen bondscoach was.
Wetenschappers blij met rust in de tentBewegingswetenschapper Roald van der Vliet noemt de benoeming van Wouda een logische keuze. De bewegingswetenschappers van het lab maakten de afgelopen maanden de ruzies van dichtbij mee. "Marcel Wouda is een zwemheld. Is hier vanaf het begin betrokken geweest bij het zwemmen in Eindhoven, heeft verschillende olympische kampioenen getraind en het is een heel logische keuze om hem tot hoofdcoach te benoemen."
Toekomst Patrick Pearson ongewisOnduidelijk is wat de benoeming van Wouda tot hoofdcoach in Eindhoven voor gevolgen heeft voor Patrick Pearson, de trainer van onder anderen Ranomi Kromowidjojo. Pearson was verantwoordelijk voor de Nederlandse ploeg in Rio. Mogelijk blijft hij als assistent van Wouda werkzaam in Eindhoven. De gesprekken hierover lopen nog.
Wouda fungeerde na de Spelen van 2012 een tijdje als trainer van Kromowidjojo. De zwemkoningin van Londen verbrak de samenwerking al snel, omdat ze geen klik had met de Eindhovenaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.