'Groot risico voor ouderen', verscherpt toezicht op project begeleid wonen in Helmond

24 oktober 2016 om 14:32
nl
Stichting Kleinschalig Begeleid Wonen voor Ouderen (KBWO) in Helmond is onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voldoet de zorg niet aan de normen en loopt daardoor de gezondheid van de ouderen die er wonen ernstig gevaar.
Profielfoto van van de Griendt Jolien
Geschreven door
van de Griendt Jolien

KBWO bestaat uit drie huizen met een gemeenschappelijke tuin. De demente ouderen die daar wonen krijgen er ook zorg en begeleiding. Er is plek voor 24 mensen.
LEES OOK: 'Ouderen zijn hier niet in gevaar', KBWO Helmond geschrokken van verscherpt toezicht
Vorig jaar oktober bleek de zorg op een groot aantal punten niet aan de eisen te voldoen. De instelling kreeg tijd om dit te verbeteren, maar dat bleek in september van dit jaar nog niet goed genoeg gelukt. Het verscherpt toezicht geldt voor de komende zes maanden.
Medewerkers niet deskundig"De geboden zorg voldoet vrijwel niet aan de normen en is daardoor zeer risicovol", staat in het inspectierapport van oktober 2015. De inspectie schrijft dat medewerkers niet deskundig genoeg zijn en dat er geen duidelijke afspraken zijn over hoeveel vrijheid die de demente bewoners hebben.
Ook staat in het rapport dat medewerkers die voor de medicijnen zorgen niet altijd goed weten welke medicijnen een cliënt gebruikt. De algemene voorraad mediactie en de houdbaarheid van de medicijnen wordt ook niet goed in de gaten gehouden.
'Geen gevaar voor ouderen'“We vinden ook dat er dingen verbeterd moeten worden, maar ouderen zijn hier echt niet in gevaar”, zegt Jos Vincent, voorzitter van Stichting Kleinschalig Begeleid Wonen voor Ouderen (KBWO). Hij zegt dat de problemen rond de medicatie al aangepakt zijn.
Volgens hem heeft de inspectie nu vooral problemen met de regels rond vrijheid van bewoners. IGZ vindt dat de stichting in strijd met de grondwet handelt, omdat ze familie van cliënten laten beslissen over de vrijheid, in plaats van de cliënten zelf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.