'Moskeemannetjes' vormen buurtpreventieteam, documentaire 8 november op tv

24 oktober 2016 om 14:48
nl
De documentaire ‘De Moskeemannetjes’ over een groep vrijwilligers bij de moskee aan de Burgemeester Schneiderlaan in Roosendaal wordt dinsdag 8 november uitgezonden op tv (NPO2).
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Documentairemaker Kees Schaap volgde anderhalf jaar lang de vrijwilligers van de moskee vanaf het moment dat ze besloten om een buurtpreventieteam op te richten.
Dood schaapNadat in 2010 op de bouwplaats van de nieuwe moskee in Roosendaal een dood schaap werd aangetroffen dat beschilderd was met de letters “no mosk” besloot voorzitter Mohammed Amezian, dat het tijd was voor een nieuwe aanpak. Hij vond het de taak van de moslims om de hand te reiken naar de Nederlandse samenleving. Allerlei initiatieven daartoe als een sportdag en een etentje tijdens de Ramadan, komen echter niet van de grond.
Na de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs probeert een onbekende dader om de moskee in brand te steken. Het buurtpreventieteam, bedoeld om de omwonenden te helpen hun veiligheid te verhogen, wordt dan alleen nog maar ingezet om de moskee 24 uur per dag te bewaken. Van de openheid die de voorzitter nastreefde bleef weinig over.
Maar de moskeemannetjes laten zich echter niet kisten. Aangevoerd door de gevoelige doorzetter Omar blijven ze geloven in het bouwen van een brug naar de Nederlandse samenleving.
De documentaire De Moskeemannetjes (BNN/VARA) wordt uitgezonden op dinsdag 8 november (NPO2, 22.55 uur)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.