'Ouderen zijn hier niet in gevaar', KBWO Helmond geschrokken van verscherpt toezicht

24 oktober 2016 om 16:42
nl
“We vinden ook dat er dingen verbeterd moeten worden, maar ouderen zijn hier echt niet in gevaar.” Dat zegt Jos Vincent, voorzitter van Stichting Kleinschalig Begeleid Wonen voor Ouderen (KBWO) in Helmond. De inspectie maakte maandag bekend dat de stichting onder verscherpt toezicht wordt gesteld.
Profielfoto van van de Griendt Jolien
Geschreven door
van de Griendt Jolien

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voldoet de zorg niet aan de normen en loopt de gezondheid van de ouderen die er wonen daardoor ernstig gevaar. De medewerkers zijn niet deskundig genoeg. Ook was bijvoorbeeld onduidelijk welke medicijnen cliënten precies gebruikten.
LEES OOK: 'Groot risico voor ouderen', verscherpt toezicht op project begeleid wonen in Helmond
Vincent zegt dat de KBWO meteen met de verbeterpunten aan de slag is gegaan. “De problemen met de medicatie hebben we al aangepakt”, zegt hij. Volgens Vincent gaat het nu vooral om de regels rond de vrijheid van bewoners.
Tegen de grondwet“Dit zijn mensen die een indicatie hebben waaruit blijkt dat ze 24 uur per dag begeleid en beschermd moeten wonen. Wij vinden dat je niet aan zo’n cliënt kunt vragen of hij wel of niet instemt met het feit dat de deur soms op slot gaat. Deze mensen zijn allemaal behoorlijk in de war. Wij overleggen dat dus met de familie”, zegt Vincent.
De inspectie is het niet eens met die werkwijze. Alleen als iemand wilsonbekwaam is, mag familie dat soort beslissingen voor hem of haar nemen. Nu handelt de stichting in strijd met de grondwet. “Maar eigenlijk is iedereen er blij mee, zoals wij het doen”, zegt Vincent. “We horen niemand klagen.”
Goede zorg staat vooropKBWO wil nu verder uitzoeken hoe ze toch op een goede manier zorg kunnen bieden die binnen de regels valt. “De bewoners staan centraal, niet alleen door middel van goede zorg, maar juist door veel personeel en enthousiaste vrijwilligers, heel veel vaste activiteiten en kleinschalig wonen zodat de bewoners een mooie oude dag hebben, hetgeen hun gezondheid bevordert”, schrijft de stichting in een reactie op het rapport.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.