Veertien jaar geëist voor vader uit Best die huis in brand stak met dochters erin

25 oktober 2016 om 18:21 • Aangepast 21 november 2020 om 06:40
nl
George K. moet veertien jaar celstraf krijgen omdat hij het woonhuis in Best waarin zijn beide dochters lagen te slapen, in brand stak. Er was sprake van een dubbele poging tot moord. Dat betoogde de officier van justitie dinsdag in de rechtbank Den Bosch.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

"Hij wilde hen doden. Dat de twee meisjes niet zijn omgekomen, is niet zijn verdienste", aldus justitie.

Wachten op privacy instellingen...

K. stak dit voorjaar zijn huis in brand, omdat hij zijn twee dochters van 8 en 15 jaar de ellende van een scheiding wilde besparen. Een buurman redde de meisjes.
'Zwaar en stom'"Wij kunnen er niet uit; we gaan dood", gilde de dochter van K. nadat hij hun woonhuis in brand had gestoken. Dat bleek in de rechtbank.
"Papa, wat je ons hebt aangedaan, is zwaar en stom", zei de oudste dochter. De dochter volgt nu noodgedwongen therapieën en daar heeft ze een hekel aan. De liefde voor haar vader is over. De jongste heeft volgens de advocaat van de verdachte steeds contact gehouden met kaartjes en bezoekjes.
Samen stervenDe oudste dochter wilde ontsnappen uit het brandende huis, maar kreeg van haar vader te horen: 'Wij gaan samen dood.' De vluchtwegen waren gebarricadeerd. De 15-jarige dochter sloeg haar daarop haar vader knock-out om te kunnen ontsnappen met haar zusje.
Georg K. zegt spijt te hebben van zijn daden. Tegen hem zijn forse schadeclaims ingediend: door de dochters, buren en de verhuurder.
Volgens deskundigen kan K. niet omgaan met problemen en spanningen. De kans dat hij nog een keer iets soortgelijks doet, is gering. De ex-militair die in Bosnië diende, wil meewerken aan behandeling, daarom vinden deskundigen tbs niet nodig.
Spijt"Als ik het terug kon draaien, deed ik dat", zei Georg K. afgelopen zomer tegen de rechter. Hij doelde op het in brand steken van zijn eigen huis aan de Prins Bernhardlaan op het moment dat zijn twee dochters boven lagen te slapen.
De rechtszaak begon om één uur; het verslag is hieronder te volgen. Het artikel gaat verder onder het liveblog.

Mislukt Een buurman hoorde die bewuste nacht het geschreeuw van de meisjes. Een noodkreet, want ze waren omgeven door vuur. Een rolluik bood uitkomst. De buurman hielp ze het raam uit naar beneden, terwijl K. toekeek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.