Allereerste 3D-geprinte huis in Europa komt in 2017 in Eindhoven

24 oktober 2016 om 22:45 • Aangepast 21 november 2020 om 06:40
nl
Het allereerste 3D-geprinte huis in Europa staat naar verwachting in 2017 al in Eindhoven. De Technische Universiteit en de gemeente gaan er samen aan werken. Maandag tekenden ze daarvoor op de Dutch Desgin Week een intentieverklaring. Het is nog niet bekend waar het huis wordt geplaatst.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Er is volgens professor Theo Salet nog wel wat onderzoek nodig voordat de betonprinter op de TU/e de opdracht kan krijgen om het huis te printen. "We kennen de techniek om beton te printen. Maar we weten bijvoorbeeld nog niet hoe je er ramen en deuren in plaatst."

Wachten op privacy instellingen...

Betonprinter van 11 meter langDe Eindhovense universiteit heeft een jaar geleden een betonprinter in gebruik genomen die elementen van 11 meter lang en 5 meter breed kan printen. Een huis 'bouwen' duurt dan nog maar twee weken. "Maar het zal heel wat meer tijd kosten om uit te zoeken hoe we het bouwkundig aan kunnen pakken."
De gemeente Eindhoven gaat intussen op zoek naar een geschikte locatie voor dit huis. Wethouder Torunoglu denkt dat het de mogelijkheden voor starters op de huizenmarkt kan vergroten. Over de prijs kan niemand al iets zeggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.