Video

De wereld redden vanuit een Eindhovense tipi

24 oktober 2016 om 20:04
nl
Je verwacht het in een spannende film en niet langs de Eindhovense Heezerweg: een tipi tent. Maar vanuit die tent wordt geprobeerd de wereld te redden. Vijftien Eindhovenaren voeren een maand lang protest tegen de aanleg van een oliepijpleiding in Amerika. Het kamp is opgezet om indianen in North Dakota te steunen in hun strijd tegen oliemaatschappijen.
Profielfoto van Snoeren Manon
Geschreven door
Snoeren Manon

Op het moment dat je de Eindhovense tipi tent binnenloopt komt een enorme rookwalm je tegemoet. Die walm komt van het vuur dat midden in de tent brandt. "We hebben het zaterdag aangestoken en het blijft aan totdat we denken dat het geholpen heeft. Het is een soort symbool", vertelt Didi terwijl ze er nog een blokje hout op gooit. Ze is een van de actievoerders. Naast haar zit Hennez. De twee zijn maar alleen vandaag: "De anderen moeten werken".
Bidden, mediteren en muziek makenEen echte strijd op leven en dood voeren de Eindhovenaren niet. Ze maken muziek, mediteren en bidden. Op die manier proberen ze de indianen te steunen.
Oliepijp door North DakotaDoor de aanleg van de 2000 kilometer lange pijpleiding in Amerika zijn veel mensen bang dat het drinkwater door olie vervuild wordt. Ook wordt het grondgebied van de indianen afgepakt. Hennez: "Het is toch van de zotte." In Amerika zelf is al een protestkamp opgezet, namelijk het Standing Rock Camp in Dakota.
Begrip vanuit het buitenlandVia Facebook zijn ondertussen verschillende contacten gelegd met mensen uit het buitenland die naar Eindhoven willen komen. Uit Zweden bijvoorbeeld. Didi: "En ook mensen uit België willen naar hier komen." Zij hoopt dat het kamp nog veel groter wordt: "Als over een week komt, weet ik bijna zeker dat het kamp veel groter is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.