Voorzitter Eindhovense moskee wil omstreden ‘salafistenschool’ verkopen na golf van kritiek

24 oktober 2016 om 20:29
nl
Een omstreden liefdadigheidsinstelling uit Qatar wil na negatieve berichten over het stichten van een zogenoemde 'salafistenschool' in Rotterdam, het betreffende pand verkopen aan de gemeente. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb laten weten.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Nasr el Damanhoury, de voorzitter van de Eindhovense stichting Al Waqf, tekende eind juni voor de aankoop. Hij werd gefinancieerd door Eid Charity uit Qatar, een van de grootste en invloedrijkste salafistische geldschieters ter wereld.
OnrustEl Damanhoury heeft aan de gemeente laten weten dat het niet de bedoeling was onrust in Rotterdam te veroorzaken en betreurt die ontstane situatie.
Zijn organisatie benadrukt bovendien een liefdadigheidsorganisatie te zijn en heeft zich onlangs in een verklaring uitgesproken tegen terrorisme, schrijft Aboutaleb.
ZIE OOK: 'Nog nooit iemand van Al Waqf afgereisd voor jihad', reactie directeur op aankoop 'salafistenschool'
CommotieDeze zomer ontstond veel commotie in Rotterdam over de eventuele komst van het instituut, waar salafisten zich zouden willen vestigen. Die commotie ging zo ver dat zelfs in de Tweede Kamer grote zorgen over de mogelijke vestiging van een salafistenschool werden geuit.
Politici zien in het salafisme, dat een stroming is binnen de islam, een kweekvijver voor gewelddadig jihadisme.
ZIE OOK: Rotterdamse burgemeester Aboutaleb praat met Eindhovense salafisten
OverlegDe gemeente Rotterdam overlegt nu met de Sheikh Eid Charitable Association over de mogelijke aankoop van het pand.
Het Eindhovense Al Waqf raakte in opspraak doordat de stichting buitenlandse 'haatpredikers' naar Nederland haalde. Zo nodigde Al Waqf vorig jaar een geestelijke uit die betrokken zou zijn bij de gewapende jihad in Syrië.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.