'Bizar' is sleutelwoord rondom Kozakken Boys-Ajax in 2007, 'Het hele dorp ging los'

24 oktober 2016 om 22:36 • Aangepast 21 november 2020 om 06:39
nl
Woensdagavond ontvangt Kozakken Boys Ajax in Werkendam. De Amsterdammers spelen een bekerwedstrijd tegen de amateurs. Bij de profclub hoopt men op een andere versie dan negen jaar geleden, in 2007 wisten ze pas na verlenging te winnen (1-2). “De beste zit die ik ooit gehad heb bij een voetbalwedstrijd.”
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Geschreven door
Eijkhout Fabian

Ad van Seeters was toen hoofdtrainer bij Kozakken Boys, hij weet het allemaal nog precies. “Ja, maar al te goed. Toen ik dit jaar de loting zag, kwam de film als een schicht voorbij”, blikt hij nu terug op de wedstrijd van toen. “We speelden eerst nog een voorronde en kwamen al snel met tien man te staan. Het werd een hele opgave. Maar wetende wat de bonus zou zijn, wonnen we de wedstrijd. Toen was het al feest, honderden mensen uit Werkendam waren mee om te kijken. De wedstrijd daarna tegen Ajax was helemaal een happening.”
Job van der Zon was er als verslaggever aanwezig en maakte het gekkenhuis van heel dichtbij mee. “Het was mijn eerste klus voor Omroep Brabant. Een kwartier voor het eerste fluitsignaal waren we daar. Het hele sportpark zat ramvol, ook de perstribune. Ze zeiden toen: ‘daar zijn nog twee kuipstoeltjes’. Dat was naast de dug-out van Ajax. Ik zat naast Henk ten Cate.” Ook nu zal het sportpark weer 'ramvol' zijn.

‘Ik ben helemaal geen uitdager’Van der Zon zag Ten Cate met de minuut chagrijniger worden, de spelers naast hem waren doodstil. “Er was echt ongeloof. En het mooie, die trainer van Kozakken Boys was contact aan het zoeken met Ten Cate. Hij was hem allemaal aan het uitdagen. Luis Suarez maakte weer zo’n schwalbe. Toen riep hij: ‘Henk, vallende ziekte’. Ten Cate ging er zwaar tegenin. Dat was echt supermooi. Ook de persconferentie na afloop, Ad van Seeters zat er met een big smile. Ik heb het niet vaak meegemaakt, maar na een verloren wedstrijd overheerste het gevoel dat er gewonnen was.”
Van Seeters kan het zich niet meer herinneren, hij kan het eigenlijk ook niet geloven. “Ik ben helemaal geen uitdager. Ik kende Henk nog uit mijn periode dat ik trainer was bij Baronie, toen zat hij bij NAC. Het zal best kunnen zijn dat ik met een knipoog die kant op heb gekeken. Dat zou zomaar kunnen, in mijn onderbewustzijn. Maar niet bewust, daar heb ik teveel respect voor.”

Wachten op privacy instellingen...

‘Het hele dorp ging los’Rick Kolff speelde als middenvelder mee in het duel in 2007. De uit Werkendam afkomstige voetballer weet niet meer goed hoe de voorbereiding ging. "Het was voor ons vooral een wedstrijd waarin we moesten genieten." Van Seeters kijkt vol trots terug. “Ik had drie jongens uit het dorp in het veld staan. En Willem Looijen was een jongen uit de streek. Hij maakte vijf minuten voor tijd de gelijkmaker, toen ging het hele dorp los.”
Werkendam maakt zich inmiddels op voor een nieuwe wedstrijd tegen Ajax, de vorige zal echter niet snel vergeten worden. “Ik kom eens in de twee jaar nog in Werkendam, dan begint iedereen daar over die avond in 2007. Als ze maar voor vijftig procent in de buurt komen van toen, is de avond alweer geslaagd.”
Suarez in Werkendam: 'Bizar'Van der Zon geniet nog als hij over de wedstrijd praat. “In retroperspectief gezien, Suarez speelde die avond in Werkendam. Dat is al bizar." Van Seeters kiest voor dezelfde woorden als de naam van de speler van FC Barcelona valt. "Bizar, hè? Ik heb foto’s en beelden naderhand teruggezien. Mannen als Rommedahl, Suarez en Heitinga. En Kozakken Boys was toen nog een veredelde amateurploeg. Wij hadden een superdag en Ajax had een wat mindere dag. Ik was zo trots op die jongens."
Extra tribunes en een uitverkocht huis, ook deze editie zal weer voor mooie herinneringen zorgen in Werkendam. Negen jaar geleden waren er weinig verwachtingen. "Iedereen ging er vanuit dat het 0-5 of 0-6 zou worden. Spelers hadden zelf ook geen verwachtingen, niemand dacht dat er iets te halen was. De spits stond tegen Heitinga. Hij zei: ‘Ik stond de eerste tien minuten te kijken, dit is Heitinga’. Maar op een gegeven moment gingen ze er in geloven. Ik heb 120 minuten naast Ten Cate zitten smullen. Dit was de beste zit die ik ooit gehad heb bij een voetbalwedstrijd.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.