D-day nadert voor omstreden deal over stadsverwarming in de Reeshof in Tilburg

24 oktober 2016 om 23:13
nl
Nog maar enkele dagen kunnen bewoners van de Reeshof in Tilburg aangeven of ze het eens zijn met de deal tussen een bewonersstichting en energieleverancier 'Ennatuurlijk'. De deal betekent dat bewoners op termijn jaarlijks zo’n 150 euro gaan besparen op hun stadsverwarming en 50 euro op hun elektriciteitsrekening.
Profielfoto van Bouma Cor
Geschreven door
Bouma Cor

Op het eerste oog een prachtige deal, maar de kritiek erop zwelt aan. Bewoners krijgen niet het geld terug dat ze in het verleden te veel zouden hebben betaald. 70 procent van de Reeshofbewoners moet akkoord gaan met de deal, anders gaat deze niet door.
Nee natuurlijkEen groep bewoners heeft onder de noemer ‘Nee Natuurlijk’ een website gemaakt waarin wordt uitgelegd waarom de deal volgens hen niet eerlijk is. Zo hebben bewoners in huizen van 30 jaar en ouder in het Tilburgse stadsdeel er nauwelijks iets aan. Op de site is te lezen dat mensen die hun handtekening al hebben gezet, alsnog onder de deal uit kunnen.
In de Tilburgse politiek heeft de LST een debat aangevraagd in de gemeenteraad. Volgens fractievoorzitter Smolders zijn onwetende Tilburgers niet goed ingelicht en door een gelikt communicatieplan op het verkeerde been gezet.
AansluitkostenDe overeenkomst over de stadsverwarming kwam er na een langlopend conflict tussen de energieleverancier Ennatuurlijk en de stichting Reeshofwarmte. Die stichting ontdekte dat de kosten voor stadsverwarming veel te hoog zijn en dat bewoners ten onrechte jaarlijks 150 euro betalen voor aansluitkosten van dit verplichte verwarmingssysteem. Die aansluitkosten zouden al betaald zijn bij de bouw van de huizen.
De stichting stapte naar de rechter en eiste het te veel betaalde geld terug. Dat zou in de Reeshof om miljoenen euro’s gaan. De gemeente ondersteunde de bewonersstichting financieel in hun strijd.
Claims van tafelEen jarenlange rechtsgang dreigde, maar na onderhandelingen onder leiding van de Tilburgse wethouder de Vries kwam er een deal tussen partijen. Ennatuurlijk zal binnen 3 jaar stoppen met het innen van aansluitkosten. Voorwaarde is wel dat bewoners afzien van claims uit het verleden.
En juist die laatste bepaling stuit op onbegrip bij veel mensen. De in hun ogen te veel betaalde miljoenen blijven in de kas van de energieleverancier. Ennatuurlijk houdt vol dat de aansluitkosten altijd terecht zijn geïnd, omdat bij de bouw van huizen slechts de helft van de aansluitkosten is verrekend. Volgens de stichting Reeshofwarmte was de deal niet wat ze in eerste instantie voor ogen hadden, maar was dit het hoogst haalbare.
Ennatuurlijk liet vorige week weten dat ruim 50 procent van de Reeshofbewoners met de deal heeft ingestemd, maar dat is dus nog bijna 20 procent te weinig om het plan door te laten gaan. Volgende week moet de 70 procent zijn gehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.