Ouders Youri Bicker krijgen onderzoeksdossier over de dood van hun zoon niet

25 oktober 2016 om 09:06
nl
Slecht nieuws voor de ouders van de in 2011 omgekomen Youri Bicker uit Breda: zij krijgen geen kopie van het onderzoeksdossier voor eigen onderzoek. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag laten weten, meldt strafrechtadvocaat Sébas Diekstra. Volgens hem is het weigeren van deze belangrijke gegevens ‘onacceptabel’.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Will (62) en André Bicker (61) eisen heropening van het onderzoek naar de doodsoorzaak van hun zoon. Hiervoor hebben de ouders advocaat Diekstra in de arm genomen. Ze willen diverse experts nog eens kritisch naar de zaak laten kijken.
“Er zijn heel veel details en signalen die erop wijzen dat het geen ongeluk is geweest, maar een misdrijf”, aldus de nabestaanden. Daarom vroegen zij een kopie van het dossier op, maar dat is nu geweigerd.
ZIE OOK: 'Wie twijfelt over doodsoorzaak familielid moet toegang tot onderzoeksdossier krijgen'
Regie behoudenHet Openbaar Ministerie wil de regie behouden wie het dossier inziet. “Meegeven kan niet op grond van wettelijke bepalingen. We schenden daarmee de privacyregels”, luidt de toelichting.
Diekstra verwerpt deze uitspraak. “Inmiddels is gebleken dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de toedracht van het overlijden”, legt hij uit. “Door de nabestaanden geen kopie te verstrekken, is het niet mogelijk voor hen om externe deskundigen alsnog nader onderzoek te laten doen.”
ZIE OOK: ‘Onze zoon is niet verongelukt, maar vermoord’, ouders van Youri (26) op zoek naar de waarheid
BrandbriefIn een brandbrief aan de Tweede Kamer vraagt Diekstra nu namens ten minste van tien cliënten, waaronder de familie Bicker, om een eigen exemplaar van het onderzoeksdossier. Volgens Diekstra hebben zij het dossier nodig als zij procedures willen aanspannen en helpt het volgens hen bij de rouwverwerking.
Tweede Kamerid Lilian Helder (PVV) noemde het voorstel van Diekstra sympathiek. “Stel het je eens voor: de strijd moeten aangaan met justitie om sectie te laten uitvoeren en of nader onderzoek af te dwingen, terwijl je net een dierbare hebt verloren. Naar mijn mening moet dit koste wat het kost worden voorkomen.''

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.