Voetgangersbrug van hennep in Eindhoven, geen eerbetoon aan overleden zanger Armand

25 oktober 2016 om 11:03 • Aangepast 21 november 2020 om 06:39
nl
Op de campus van de Technische Universiteit in Eindhoven kun je vanaf donderdag lopen over een wel heel bijzondere brug. Het gaat om een voetgangersbrug gemaakt van hennep- en vlasvezels. Volgens de universiteit is de brug de allereerste voetgangersbrug ter wereld gemaakt van zogenoemd biocomposiet. Een milieuvriendelijke brug dus.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De associatie met de vorig jaar overleden zanger Armand ligt voor hand wanneer je het hebt over een hennepbrug in Eindhoven. Maar als eerbetoon aan hem moeten we de brug volgens projectleider en onderzoeker van de TU/e, Rijk Blok, zeker niet zien. Hennep staat volgens hem 'erg eenzijdig bekend.' "Maar als zeevarende natie kennen we de henneptouwen al heel lang. We weten dus dat het hier gaat om heel sterke vezels", legt hij uit.
De brug werd dinsdagmiddag geplaatst. Studenten van onder meer de TU/e, de Technische Universiteit in Delft en van ROC’s uit de regio Eindhoven hebben de constructie de afgelopen weken gebouwd.

Wachten op privacy instellingen...

Over de DommelDe veertien meter lange biobrug komt te liggen over de Dommel op het terrein van de Technische Universiteit bij het Auditorium. Het is de bedoeling dat de brug een jaar blijft liggen.
Een proef om te kijken of de brug stevig genoeg is, is volgens de TU/e afgelopen vrijdag succesvol verlopen. "We hebben de brug belast tot vijfhonderd kilo per vierkante meter. En de constructie bleek sterk genoeg", legt Blok uit. Wanneer de brug er ligt, wordt volgens hem met behulp van 28 sensoren continu gemeten of de constructie zijn stevigheid behoudt.
Officieel geopend“Er zijn wel eerder bouwprojecten geweest met biomaterialen, maar nooit eerder ging het om een dragende constructie volledig van biomaterialen”, gaat hij verder. “Met dit experiment hopen we veel te leren over het gedrag van het biocomposiet over langere termijn.”
De biobrug wordt donderdag officieel geopend. Daarna kan iedereen de brug zelf uitproberen. Dat heel de stad stoned wordt wanneer de brug onverhoopt in brand zou vliegen, is overigens niet het geval. De werkzame stof THC die in wiet en hasj zit, zit namelijk niet in de hennep die gebruikt wordt voor de brug.    

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.