Slachtoffers misbruik krijgen 30 miljoen smartengeld van katholieke kerk

25 oktober 2016 om 11:37
nl
De Rooms-Katholieke Kerk heeft bijna dertig miljoen euro smartengeld betaald aan slachtoffers van misbruik. Bij de commissie Seksueel Misbruik Katholieke Kerk kwamen bijna 3700 meldingen van misbruik binnen.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

In meer dan tweeduizend gevallen werd uiteindelijk een klacht ingediend. Duizend klachten werden gegrond verklaard, staat te lezen op de website van het Meldpunt Seksueel Misbruik van de Katholieke Kerk.
In meer dan driehonderd gevallen gaat het volgens om uitzonderlijke gevallen van misbruik.  Deze slachtoffers kunnen tot 100.000 euro compensatie krijgen.  
Waarschijnlijk nog meer gevallenDe voorzitter van de klachtencommissie, Wiel Stevens, zegt in De Limburger  dat er waarschijnlijk nog meer gevallen van misbruik zullen zijn geweest. Niet alle slachtoffers hebben zich volgens hem gemeld. Ook zijn niet alle daders achterhaald.
Maandag dienden overigens de laatste twee zittingen van de klachtencommissie. Daaruit komt rond 1 december een advies. Klachten konden tot 1 mei 2015 worden ingediend. Het Meldpunt sluit in april 2017. Rond die tijd wordt de balans opgemaakt en verschijnt een uitgebreid eindverslag.
Commissie DeetmanMisbruik in de katholieke kerk, in internaten en kloosters, kwam de afgelopen jaren uitgebreid in het nieuws. In 2010 begon een onderzoekscommissie onder leiding van Wim Deetman een onderzoek. In de jaren die volgden maakte dat veel los bij slachtoffers. Volgens de kerk zelf waren er sinds 1945 duizenden jongens en meisjes aangerand, verkracht en mishandeld door geestelijken. De meeste daders waren mannen, die vaak al lang geleden waren overleden. Maar ook nonnen kwamen in opspraak door  gewelddadig gedrag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.