Gefeliciteerd! Onze hertogin wordt 15

25 oktober 2016 om 15:35 • Aangepast 21 november 2020 om 06:38
nl
De hertogin van Brabant is jarig. Ze wordt 15. Ze heet Elisabeth van België. Jawel, de Brabantse vorstin is een Belgische royal, die ook nog eens kroonprinses is.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

De hertogin is de oudste dochter van koning Filip. Die was vroeger hertog van Brabant maar als je koning wordt, geef je de titel door aan je oudste kind. De titel kroonprins of kroonprinses wordt gecombineerd met die van hertog(in). Elisabeth mag zich sinds 2013 hertogin noemen, want toen werd pa koning der Belgen.
[tweet:https://twitter.com/MonarchieBe/status/790799975605268480]
Tachtigjarige OorlogElisabeth is de enige vorstelijke persoon die openlijk de titel draagt. Ook de Spaanse koning kan dat doen, maar dat ligt wat gevoelig, sinds Filips II in 1581 is afgezworen tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
De titel hertog of hertogin gaat nog verder terug dan die tijd, al tot het jaar 1106. In de eeuwen die volgden vormen allerlei gebieden een staat: Noord-Brabant uiteraard, maar ook de provincie Antwerpen en de provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant en Brussel en omgeving en verder nog delen van Limburg. later vielen al die delen door oorlogsgeweld uit elkaar.
FeestelijkhedenDat hertogdom Brabant was ooit een van de machtigste staten ter wereld met een eigen grondwet. Wij vierden jaren geleden met onze buren Brabant 900. Onze Top 900 kwam ook daar uit voort. De Brabantse Dag in Heeze borduurt ook voort op het hertogdom.
Voor hertogin Elisabeth zitten er geen verplichtingen of aanspraken meer aan vast, het is in feite in eretitel. Maar toch is er nog wel iets wat we delen. Zoals de zwart-gele Brabantse Leeuw, de oude rood-witte hertogsvlag en het volkslied van onze buren heet de Brabanconne.
RevolutieMaar er zijn ook veel zaken die ons scheiden zoals de taal. Ondanks de scheiding is er samenwerking op allerlei gebieden. Soms is er ineens een plan om een oude provincienaam nieuw leven in te blazen maar toch lopen we dan snel tegen gevoeligheden aan.
Opvallend ook: in 2015 is een groepje mensen actief dat onafhankelijkheid wil. Ze kwamen eerder dit jaar in het nieuws met een beeld dat ze besmeurden. Ze deden ook een soort oproep tot revolutie.
Puber heeft een mooie dagOndanks alle dromen over vroeger, afgeketste plannen en revolutionaire acties gaat het vandaag ook gewoon over een tienermeisje dat haar verjaardag viert. Hoe Elisabeth dat doet is niet bekend. Vanuit de Belgische monarchie komen amper berichten. Belgische media hebben een bescheiden berichtje. Misschien doet ze wel een dagje Brussel met haar vriendinnen en eet ze dan ergens een Brabants worstenbroodje...




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.