Mest gebruiken als grondstof voor voedingssuplementen, adviseert Ed Nijpels

25 oktober 2016 om 15:04
nl
Maak van mest een grondstof voor bijvoorbeeld voedingssupplementen. Zo kan het enorme mestoverschot in vooral Brabant worden weggewerkt. Dit staat in een advies van een commissie onder leiding van Ed Nijpels.
Geschreven door

Volgens de oud-burgemeester van Breda is het de hoogste tijd voor ingrijpende maatregelen. Zijn rapport, Versnelling duurzame veehouderij, werd dinsdagmorgen in Den Haag aan het kabinet gepresenteerd.
'Stop met uitrijden mest'Zijn commissie ziet mogelijkheden om van mest, na melk, eieren en vlees, het vierde product van de veehouderij te maken. Ze is ingesteld, omdat er een impasse is ontstaan over de aanpak van het mestoverschot. Nijpels vindt dat er een eind moet komen aan het uitrijden van mest van varkenshouders op akkers of het te laten verwerken als afval. Hij wil van de nood een deugd maken.
Nijpels: “Nu kost het de boeren alleen maar geld. Terwijl we kostbare grondstoffen als fosfaten van overal in de wereld importeren en gewoon in de mest zitten. We moeten geschikte componenten uit de mest halen en die in de markt zetten. Dat is een hele andere manier van denken.”
Innoveren moet extra geld opleverenDe commissie wil de technieken om hoogwaardig materiaal uit mest te winnen, versneld ontwikkelen. Veehouders die innoveren zouden in aanmerking moeten komen voor extra subsidie.
Sterker nog, de overheid en banken zouden alleen nog deze ‘voorhoede’ moeten steunen. Nijpels, sinds jaar en dag wielerfan, sprak van koplopers die het achterliggende peloton tot een hoger tempo dwingen. Hij erkent dat er bedrijven zullen zijn die niet mee kunnen komen en de bezemwagen voelen naderen. Uit een rapport van ING bleek onlangs dat de helft van de varkensboeren en kippenhouders in ons land onder de armoedegrens zit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.