Stichting Circus Cultuur wil omkeer bij circussen: ‘Meer Nederlands talent en weer hip worden’

25 oktober 2016 om 16:19
nl
De Nederlandse circussen hebben het al jaren moeilijk. De belangstelling van het publiek loopt in rap tempo terug en vorig jaar ging het Helmondse circus Herman Renz failliet. De Stichting Circus Cultuur wil dat meer jong én Nederlands talent wordt aangesproken. Ook zou het traditionele circus moeten vernieuwen. Dat blijkt uit het plan #circusnl2025 dat maandag tijdens een conferentie op Circo Circolo in Liempde werd gepresenteerd.
Profielfoto van van den Broek Rob
Geschreven door
van den Broek Rob

Als het plan goed uitpakt, moet het Nederlandse circus in 2025 een volwaardig onderdeel zijn van de cultuursector in ons land.
Meer Nederlandse acrobatenEén van de speerpunten van het plan is dat er meer aandacht moet komen voor Nederlands talent. "Veel acrobaten in het circus zijn van buitenlandse komaf, maar echt Nederlands talent ontbreekt", vertelt Patrick Cramers van de Stichting Circus Cultuur.
Ondernemers uit de circuswereld, circusopleidingen en festivals steken de koppen bij elkaar en gaan onderzoeken hoe bijvoorbeeld de opleidingen opnieuw of anders ingericht kunnen gaan worden. "We willen daarvoor een samenwerking aangaan met Nederlandse sportsectoren."
Het bekendste voorbeeld - en voor de Nederlandse circussen misschien ook wel het gedroomde ideaal - is turner Jeffrey Wammes uit Den Bosch. De turner van Flik-Flak in Den Bosch is, naar eigen zeggen, begonnen aan zijn droombaan bij Cirque du Soleil in Las Vegas. Ook talenten als Yuri van Gelder worden door de circusorganisatie in de gaten gehouden. Met het aantrekken van bekende namen en meer Nederlands talent hopen de bedenkers van het plan weer meer mensen naar de circustent te krijgen.
VernieuwingHet nieuwe plan moet de inmiddels in gang gezette vernieuwingsslag in de circuswereld doorzetten. Cramers: "Ze zeggen dat er een crisis aan de hand is, maar er gebeuren echt een hoop nieuwe dingen." Cramers stelt dat het circus springlevend is: "We hebben anderhalf miljoen bezoekers per jaar en er zijn een heleboel nieuwe opleidingen bijgekomen."
Ook het van oorsprong Helmondse circus Herman Renz wordt na het faillissement nieuw leven ingeblazen door een investeerder. Eind december zijn de eerste voorstellingen van het nieuwe Herman Renz te bezoeken in Haarlem. In een grotere tent met plek voor 1500 gasten. René Duursma, die het Helmondse circus heeft overgenomen, zei eerder tegen Omroep Brabant het roer volledig om te gooien met een nieuwe programmering en meer sfeer.
BelangstellingNoord-Brabant is een belangrijke provincie voor de circuswereld. In Haaren wordt jaarlijks het jeugdcircus Il Grigio georganiseerd, met wellicht de beoogde talenten van de toekomst. En in 2007 is in Tilburg een tweede hbo-circusopleiding gestart. Daarmee lijkt de belangstelling voor het circusvak nog steeds groot.
"Dat circussen tien jaar geleden beter bezocht werden, klopt zeker", aldus Cramers. "Maar in alle sectoren is de belangstelling van het publiek verminderd." Ook daarin moet het plan #circusnl2025 verandering brengen. Volgens Cramers kampt het circus met een imagoprobleem. "Als je de Nederlandse circussen vergelijkt met die in het buitenland, dan valt er nog zoveel te verbeteren."
Het toekomstplan is niet alleen gericht op de publieksbelangstelling. Ook moeten de arbeidsomstandigheden voor artiesten worden verbeterd en moeten clowns en acrobaten zich veilig voelen als ze aan het werk zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.