SP komt op voor nabestaanden Youri Bicker (26) en stelt Kamervragen: ‘Ze moeten antwoorden krijgen’

25 oktober 2016 om 18:52
nl
De Tweede-Kamerfractie van SP wil dat nabestaanden bij twijfel over de doodsoorzaak van een familielid standaard recht moeten krijgen op een eigen exemplaar van het onderzoekdossier. Kamerlid Michiel van Nispen heeft over dit onderwerp schriftelijke vragen gesteld. 'Het is vreemd dat hier nog geen duidelijke regels over zijn.'
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

De SP wil dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) in overleg treedt met het Openbaar Ministerie en dat hij met een geschikte oplossing komt. De partij krijgt hierin steun van VVD en PVV.
BrandbriefDe politiek haakt in op een brandbrief van Sébas Diekstra, de raadsman van Will en André Bicker. Het Bredase echtpaar twijfelt al jaren aan de doodsoorzaak van hun 26-jarige zoon Youri.
Het Openbaar Ministerie gaat uit van een noodlottig ongeval, maar Will en André denken dat er sprake is van een misdrijf.
ZIE OOK: 'Wie twijfelt over doodsoorzaak familielid moet toegang tot onderzoeksdossier krijgen'
Reactie SPVolgens Van Nispen (SP) is het delen van het onderzoeksdossier met nabestaanden van groot belang voor de rouwverwerking en waarheidsvinding.
“De SP vindt dat zij in staat moeten worden gesteld om vragen over het overlijden van hun dierbare beantwoord te krijgen, zoals bijvoorbeeld nader onderzoek te laten doen door externe deskundigen. Dat kan nu onvoldoende.”
ZIE OOK: ‘Onze zoon is niet verongelukt, maar vermoord’, ouders van Youri (26) op zoek naar de waarheid
'We schenden de privacy'Deze week liet het Openbaar Ministerie aan de familie Bicker weten dat zij geen kopie krijgen van het onderzoeksdossier. Het Openbaar Ministerie wil de regie behouden wie het dossier inziet. “Meegeven kan niet op grond van wettelijke bepalingen. We schenden daarmee de privacyregels”, luidt de toelichting.
Volgens Diekstra en de nabestaanden is het weigeren van deze belangrijke gegevens ‘onacceptabel’. “Er zijn heel veel details en signalen die erop wijzen dat het geen ongeluk is geweest, maar een misdrijf”, aldus de ouders.[YouTube:https://youtu.be/C2kJ9-zmg9k]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.