Video

Werktuigbouwers halen traditioneel nat pak bij constructiewedstrijd TU/e [VIDEO]

25 oktober 2016 om 19:13 • Aangepast 21 november 2020 om 06:37
nl
Ruim 300 eerstejaarsstudenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben vandaag een flinke plons genomen in de Dommel. Dat deden ze tijdens de jaarlijkse constructiewedstrijd van de TU.
Profielfoto van Snoeren Manon
Geschreven door
Snoeren Manon

Verschillende studenten lopen nonchalant rond in een zwembroek. Anderen trekken toch een badjas aan, maar dat het koud en hartje herfst is maakt ze eigenlijk niet zo veel uit. De jonge werktuigbouwers hebben hard hun best gedaan voor vandaag. Ze hebben de afgelopen weken gewerkt aan hun eigen kraanconstructie. Die gaan ze vandaag testen.
Nat pakDe studenten kregen de opdracht om een zo stevig mogelijke kraanconstructie te maken. Door middel van een wip boven de rivier wordt gekeken hoeveel gewicht de constructie aankan. De studenten moeten zelf schatten hoeveel dat zal zijn. De makers spelen voor proefkonijnen in hun eigen test. Zij zijn namelijk het tegengewicht op de wip. Aan de andere kant zit een bak met water. Dat water wordt er beetje bij beetje uitgelaten. En dan is het dus wachten tot de constructie breekt en je de Dommel van dichtbij kunt bekijken.

Wachten op privacy instellingen...

Leren voor de toekomstDe wedstrijd is vooral bedoeld om de eerstejaarsstudenten werktuigbouwkunde kennis te laten maken met de praktijk. Regina Luttge, docent microsystems, heeft in ieder geval de volste vertrouwen in de nieuwe generatie: "Het is hun eerste echte uitdaging. Het gaat heel goed. Dat geeft mij onwijs veel vertrouwen dat dit allemaal de juiste studenten zijn voor de opleiding. Het geeft motivatie voor de toekomst."
Traditionele doopStudent Nick Ottenbros kijkt de constructie van zijn groepje voor een laatste keer na voordat hij op de wip gaat zitten: "Ons geheim? Dat we hem roze hebben gespoten natuurlijk!" Ruben van Noort uit groep 18 gebruikt een andere techniek: "We hebben er heel veel liefde in gestopt."
Hoe stevig of creatief de constructie ook is, uiteindelijk belandt iedereen in het water tijdens de traditionele doop. Na het bezoekje aan de Dommel krijgen de studenten een flinke kop erwtensoep. En een welverdiend biertje natuurlijk.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.