Intratuin in Nuenen stopt met de verkoop van vogels en knaagdieren

25 oktober 2016 om 20:58 • Aangepast 21 november 2020 om 06:37
nl
Tuincentrum Intratuin in Nuenen stopt met de verkoop van kleine dieren zoals vogels, hamsters, cavia's en konijnen. Het tuincentrum is tot die beslissing gekomen omdat het dierenwelzijn naar eigen zeggen hoog in het vaandel heeft staan.
Profielfoto van van den Broek Rob
Geschreven door
van den Broek Rob

Het tuincentrum is twee weken geleden al gestopt met de inkoop van de dieren. Ook de andere winkels van de Nuenense franchisenemer in het Gelderse Elst en Malden staken de verkoop van de kleine dieren.

Wachten op privacy instellingen...

Samenwerking met dierenorganisatiesIn de winkel zijn posters opgehangen met de namen, adressen en telefoonnummers van dierenopvangcentra in de buurt. "Dat is eigenlijk ook waarom wij deze beslissing hebben genomen", vertelt bedrijfsleider Hans van der Vleuten. "Daar zitten namelijk ook nog een heleboel lieve dieren die op zoek zijn naar een goed thuis."
Het Nuenense tuincentrum heeft de plannen besproken met de Dierenbescherming en de verschillende dierenopvangcentra in de buurt. Zij juichen het initiatief van het tuincentrum toe. Al vreest de Dierenbescherming wel dat de verhandeling van kleine dieren via bijvoorbeeld Marktplaats gestimuleerd wordt. "Bij ons mag en kun je er vanuit gaan dat de diertjes goed verzorgd zijn, dat is bij verkopen via Marktplaats natuurlijk veel moeilijker te controleren."
'Hopen dat er meer tuincentra volgen'Niet in alle winkels van Intratuin worden kleine dieren verkocht, dat mogen de franchiseondernemers zelf bepalen. "We hopen dat ook andere Intratuin-ondernemers dit voorbeeld volgen en wellicht ook andere tuincentra", aldus Van der Vleuten.

Wachten op privacy instellingen...

De winkelruimte die door het schrappen van de verkoop van vogels en knaagdieren vrij komt, krijgt een andere invulling. De groenondernemer pleit voor een soort ontmoetingsplek waar mens en dier elkaar kunnen ontmoeten. Of daar een rol is weggelegd voor echte dieren of pluche dieren, is nog niet bekend. "We willen mensen in ieder geval na laten denken over de aankoop en verzorging van huisdieren", vertelt de bedrijfsleider. Hij hoopt daarmee een steentje bij te dragen aan het dierenwelzijn.
Het is de bedoeling dat nieuwe 'dierenruimte' in het voorjaar klaar is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.