Ouders omgekomen Youri Bicker mogen onderzoeksdossier inzien

26 oktober 2016 om 03:48
nl
De ouders van de omgekomen Youri Bicker uit Breda krijgen het onderzoeksdossier naar de doodsoorzaak van hun zoon niet, maar mogen het binnenkort wel inzien van het Openbaar Ministerie. Dit vertelde het stel dinsdagavond in RTL Late Night.
Profielfoto van Cnossen Maaike
Geschreven door
Cnossen Maaike

“We hebben een uitnodiging gehad en mogen over een week of drie, vier komen”, vertelt vader André Bicker. De ouders mogen het dossier samen met hun advocaat Sébas Diekstra bekijken. Verder mag er niemand bij zijn. Er mogen dus geen experts mee, terwijl het echtpaar die juist naar de zaak wilden laten kijken.
OM geeft dossier niet vanwege privacyHet Openbaar Ministerie geeft geen kopie van het dossier ‘op grond van wettelijke bepalingen’. Het OM vindt dat er dan privacyregels worden geschonden. “De enige privacy die geschonden kan worden, is die van Youri zelf”, vindt advocaat Diekstra. En als er wel privacygevoelige informatie instaat, heeft het OM volgens hem ‘voldoende zwarte stiften om die dingen er even uit te halen’.
ZIE OOK: ‘Onze zoon is niet verongelukt, maar vermoord’, ouders van Youri (26) op zoek naar de waarheid
Will en André Bicker eisten begin oktober een heropening van het onderzoek. Youri, destijds 26 jaar oud, werd in december 2011 dood gevonden in de rivier de Mark. De politie ging uit van een noodlottig ongeval, maar zijn ouders geloven dit niet.
Diekstra stuurt brandbriefOm dit soort onderzoeksdossiers toch in handen te krijgen, heeft Diekstra een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij vindt dat alle nabestaanden die achterblijven met vragen over de toedracht van het overlijden standaard het recht moeten krijgen op een eigen exemplaar van het onderzoeksdossier. SP-Kamerlid Kamerlid Michiel van Nispen heeft inmiddels schriftelijke vragen over het onderwerp gesteld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.