Agent vervolgd voor zwaar verkeersongeluk, kruisband van slachtoffer afgescheurd

26 oktober 2016 om 15:50
nl
Een 47-jarige agent van de politie Oost-Brabant wordt vervolgd voor zware mishandeling dan wel het veroorzaken van een verkeersongeluk met zwaar letsel als gevolg. Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft dit bekend gemaakt.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De agent was op weg naar een vechtpartij toen hij in augustus dit jaar op het Stratumseind, het uitgaanscentrum in Eindhoven, een man van twintig aanreed. Door de botsing scheurde bij het slachtoffer de voorste kruisband van zijn knie af.  
'Melding met hoge prioriteit'Het incident gebeurde op 7 augustus. De agent was die zondagavond aan het werk op het Stratumseind toen hij 'een melding met hoge prioriteit' kreeg van een vechtpartij ergens anders in de stad.
Op de weg daar naar toe moest de agent door de binnenstad rijden. Onderweg kwam hij een groep mensen tegen die de weg blokkeerde. De meesten van hen maakten plaats toen ze de politiewagen stapvoets zagen naderen; een man van twintig bleef op de weg staan.
Ook zwaar enkelletsel  Op camerabeelden is te zien dat de agent daarna tegen hem aanrijdt, waarna de man valt en de auto over zijn onderbeen rijdt. Het slachtoffer raakte hierbij ook zwaargewond aan zijn enkel.
Het incident werd onderzocht door de rijksrecherche. Op basis van haar einddossier heeft de officier van justitie besloten over te gaan tot vervolging.
Ook motoragent voor rechterIn mei werd bekend dat een motoragent van hetzelfde politiekorps eveneens strafrechtelijk wordt vervolgd. Hij had in Eindhoven een scooterrijder omver geduwd.
Het slachtoffer viel en raakte hierbij zwaargewond aan zijn hoofd en nek. Justitie verdenkt deze agent van poging tot doodslag dan wel zware mishandeling of zwaar lichamelijk letsel door schuld.
Agent gaat vrijuitEerder dit jaar werd besloten om de politieagent die in maart Rupert Lodovica in Eindhoven neerschoot niet te vervolgen. Het slachtoffer uit Oss overleed aan de gevolgen van de schietpartij. Volgens justitie schoot de betrokken politieman uit noodweer.
Uiteindelijk is het aan de rechter om te bepalen of een verdachte ook straf verdient. Zo kreeg een agent uit Veghel vorig jaar een boete van ruim 2300 euro voor het schieten op een inbreker. Dit gebeurde in 2012 bij een woninginbraak in Heeswijk-Dinther.
Zaak 'Memphis van Veen' in 2017 verderEen jaar later reed een agent de toen 18-jarige Memphis van Veen dood in haar woonplaats Eindhoven. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeluk tot een half jaar rijontzegging. Tegen deze straf werd beroep aangetekend.
Het gerechtshof in Den Bosch hield de zaak in mei dit jaar voor onbepaalde tijd aan. Op 23 februari gaat de zaak verder, dan worden twee getuigen gehoord. Het is nog niet te zeggen wanneer er uitspraak wordt gedaan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.