Opnieuw geld voor drie Brabantse documentaires

26 oktober 2016 om 16:14
nl
Omroep Brabant kan weer mooie documentaires gaan maken. Het Mediafonds heeft voor de tweede keer dit jaar 238.000 euro vrijgemaakt voor de productie van 'Hersenspinsels', 'Echt Bakels' en een documentaire over de Bossche dichter Hans Vlek.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

'Hersenspinsels' en 'Echt Bakels' zijn voortgekomen uit Brabantse Beauties, een initiatief van onder meer Omroep Brabant waar documentairemakers een startbedrag krijgen voor hun film of documentaire.
'Hersenspinsels' wordt een animatiefilm over het leven van een man die worstelt met zijn schizofrenie. In 'Echt Bakels' worden de bewoners van het Brabantse Bakel en het Bakel in Senegal met elkaar vergeleken.
Einde aan MediafondsHet Mediafonds houdt eind dit jaar op te bestaan, waardoor makers uit de regio in de toekomst waarschijnlijk een stuk minder geld krijgen. Het nieuwe fonds dat door de NPO in het leven is geroepen reserveert geen apart bedrag voor makers uit de regio.
Volgens Lout Donders van Omroep Brabant zal het daardoor erg lastig worden om Brabantse documentaires in de toekomst nog gefinancierd te krijgen. "De huidige regels van de bestaande subsidie instellingen Brabant C en BKKC bieden nauwelijks mogelijkheden om productiegeld voor het maken van deze filmverhalen te krijgen. Bij andere fondsen wordt het ook steeds ingewikkelder en lastiger", zegt Donders. "Dat zal betekenen dat veel makers de kans niet meer krijgen om hun verhalen te vertellen en dat wij en andere partijen ze niet meer kunnen vertonen. Daarmee gaan die verhalen en het talent verloren."
Eerder kreeg Omroep Brabant hetzelfde bedrag voor de productie van 'Schapenheld', 'De Vliegenmepper' en 'Meer eeuwigheid dan ogenblik'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.