Vakbond varkenshouders: 'Nauwelijks stankhinder voor omwonenden'

26 oktober 2016 om 19:35
nl
Omwonenden van varkensbedrijven hebben niet of nauwelijks last van overlast door stank. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). De vakbond wil dat de Wet geurhinder en veehouderij daarom wordt aangepast.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

96,8 procent van de ondervraagde omwonenden geeft in het onderzoek aan geen hinder te ondervinden van de geur door varkensbedrijven. 2,0 procent van de ondervraagden geeft aan hinder te ervaren door een nabijgelegen varkensbedrijf, 0,3 procent spreekt van 'ernstige hinder'.  
Opmerkelijk is dat degenen die het dichtst bij een bedrijf wonen waar varkens worden gehouden, de minste geurhinder hebben. Het onderzoek vond plaats in de omgeving van vijf varkenshouderijen.  
Objectief onderzoekVolgens de onderzoeker Toon Van Elst is het onderzoek dat zij gedaan hebben objectief omdat ze de vragen over de geurhinder hebben verstopt in een onderzoek naar de leefomgeving. De geënquêteerden wisten dus niet precies waar het over ging. "Als je mensen rechtstreeks vraagt of ze stank ervaren zullen ze sneller ja zeggen."
'Wet aanpassen'Het rapport geeft volgens de NVV aanleiding om de huidige Wet geurhinder en veehouderij om te zetten in een richtlijn zoals in de rest van Europa wordt gehanteerd.
"De uitkomsten in het rapport zijn zonneklaar. Wij zullen op korte termijn overleggen met het ministerie van Infrastructuur& Milieu over het verkleinen of verlagen van de geurpluimen en de daaraan gekoppelde normen", zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen. Ook wil de vakbond dat de normen binnen de EU gelijk worden getrokken. "Deze laten nu nog grote verschillen zien."
Brabantse MilieufederatieDe Brabantse Milieufederatie (BMF) heeft veel vraagtekens bij het rapport. Het is maar een steekproef rond vijf bedrijven en er zijn duizenden varkenshouders in de provincie.
"Als de NVV beweert dat 97 procent van de mensen geen stankoverlast heeft, hoe kan het dan dat in Oost-Brabant mensen steen en been klagen over de varkenshouders?", zegt Nol Verdaasdonk van de BMF. "Er zijn genoeg mensen die nooit in de tuin kunnen zitten of met open raam kunnen slapen vanwege een varkensboer in de buurt."
In politiek Den Haag wordt op het moment nagedacht over het aanpassen van de geurwetgeving. Volgens de milieufederatie moeten die regels veel strenger worden. De NVV hoopt met dit rapport juist strengere regels te voorkomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.