Video

Waarom staan er opeens drie vakantiehuisjes op het Stadhuisplein in Eindhoven?

26 oktober 2016 om 20:27
nl
Er staan drie kleine houten huisjes op het Stadhuisplein in Eindhoven, alsof er een dependance van een groot vakantiepark is geopend. Maar de drie huisjes horen bij de Dutch Design Week. Het zijn huisjes bedacht voor een prijsvraag van het COA, de organisatie die in Nederland de opvang van asielzoekers regelt.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Weinig mensen zullen de inspanningen van het COA vergeten zijn dat vorig jaar onverwacht veel asielzoekers op moest vangen. In allerijl werden op allerlei plekken bedden geregeld. Carolien Schippers, directeur Huisvestng van het COA: "Er waren nergens meer containerwoningen te krijgen; we hebben tot in Duitsland gezocht. Maar tevergeefs."
Klein en snel te verplaatsen Samen met rijksbouwmeester Floris Alkemade besloot ze een prijsvraag uit te schrijven. Maak een ontwerp voor kleine, snel te bouwen en ook snel te verplaatsen woningen, luidde de opdracht. Meer dan 350 architecten zagen er wel brood in en stuurden ontwerpen in. Er zijn zes winnaars uitgekozen die nu te zien zijn op de Dutch Design Week, drie staan er buiten op het Raadhuisplein, de rest op een expositie in het Klokgebouw.
De huizen doen door hun formaat en door al het hout dat is gebruikt snel aan vakantiehuisjes denken. Dat levert een gevoel van ontspanning en vrolijkheid op al zal daarvan bij de meeste asielzoekers geen sprake zijn. "Vergeet ook niet dat asielzoekers vijf vierkante meter ruimte krijgen", zegt Carolien Schppers, "Ze zitten met z'n vieren in zo'n huisje, vaak mensen die ze niet kennen. Dat is verre van luxe."
Studenten Toch is er bewust gewerkt aan een mooi en degelijk ontwerp. Het aantal asielzoekers gaat op en neer, soms zijn er veel huizen nodig, soms minder. De bedoeling is dat de huizen ook gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld studenten in te laten wonen; ze moeten gebruikt kunnen worden als noodwoning en misschien ook nog wel als vakantiehuisje.
Een van de ontwerpen is al uitgetest bij het asielzoekerscentrum in Budel en een aantal ervan zal binnenkort worden gebouwd in Leiden.
Werken op de boerderij Het meest rechtse van de drie huisjes is bedacht door ONIX-architecten uit Groningen. Zij zien voor zich hoe een aantal van hun 'kubussen' neergezet zou kunnen worden bij verlaten monumentale Groningse boerderijen. Architect Allard Vogelzang: "Mensen zouden dan samen kunnen werken op die boerderij. Dat is goed voor de integratie én goed voor die gebieden in Nederland waar steeds meer leegstand voorkomt."
De huizen kosten ongeveer 50.000 euro. Dat is zonder transport en zonder de aansluiting op gas, elektriciteit, water en riolering. Rijksbouwmeester Floris Alkemade: "Dit is voor het eerst dat deze huizen echt zijn gebouwd. Daardoor is het ontwerp alweer verbeterd. De prijs in de toekomst hangt natuurlijk ook af van het aantal dat er gebouwd gaat worden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.