Bredase schrijfster deelt boeken uit in vluchtelingenkamp Libanon

27 oktober 2016 om 10:52
nl
De Bredase schrijfster Esther van der Ham is op dit moment in een vluchtelingenkamp in Libanon om daar haar boeken uit te delen. Ze schrijft samen met Elsbeth de Jager over Jamil en Jamila, twee Syrische vluchtelingenkinderen. En ze maken nu een reis langs vluchtelingenkampen in Libanon om de boeken uit te delen aan de kinderen daar.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Van der Ham zegt onder de indruk te zijn van de kampen. "Het is heel heftig om te zien hoe de kinderen hier leven. Het zijn kleine kampen van 100 tot 400 tenten. Er wonen heel veel kinderen en die hebben helemaal niets."
Superblij met aandachtNaar eigen zeggen zijn de kinderen superblij met de boeken. "De kinderen hebben hier helemaal niets om mee te spelen. Deze boeken zijn een goede afleiding." Naast de afleiding zegt Van der Ham dat de kinderen vooral de aandacht heel fijn vinden. "We knuffelen met hen, tekenen hartjes op hun handjes. Je ziet ze gewoon oplichten."
De schrijfster deelt de boeken daar uit omdat ze een belofte met zichzelf heeft gemaakt. "Voor ieder verkocht boek in Nederland, wilde ik een boek in vluchtelingenkampen uitdelen." De boeken vertellen over het dagelijkse leven van Jamil en Jamila. Ze halen water, gaan naar school, maken zich zorgen om verdwenen familieleden en moeten omgaan met een verlamde zus.
Politiek en religieus neutraalDe boeken zijn politiek en religieus neutraal. Ze helpen de kinderen om met hun situatie als vluchteling om te gaan. Ze zijn uitgebracht in het Nederlands, Duits, Frans, Spaans, Engels, Zweeds, Pools, Turks, Grieks en Arabisch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.