Parkeergarages Eindhoven als nieuwe longen van de stad: tot helft minder fijnstof

27 oktober 2016 om 12:49
nl
Parkeergarages als longen van de stad. Het klinkt als iets uit een science-fictionfilm maar volgens de Technische Universiteit in Eindhoven kan het wel degelijk. Want als ondergrondse parkeergarages in het centrum van Eindhoven fijnstof afvangen, kan dat de concentratie van stofdeeltjes elders in de stad tot wel vijftig procent verminderen.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Tot die conclusie kwam de TU/e op basis van luchtstroommodellen en computersimulaties van de binnenstad. Het idee om fijnstof in parkeergarages af te vangen is afkomstig van milieu-innovatiebedrijf ENS Technology.
'Garages van grote invloed op luchtkwaliteit'"Omdat de ventilatiesystemen van de ondergrondse parkeergarages in contact staan met bovenliggende straten en winkelcentra, zijn de garages van grote invloed op de luchtkwaliteit in de stad", zegt ENS-directeur Lia van de Vorle. "Door hier fijnstof af te vangen, zodat schone lucht de stad wordt ingeblazen, fungeren de parkeergarages als een soort schone longen van de stad", aldus Van de Vorle.
In de studie is uitgegaan van de prestaties van luchtzuiveringsinstallaties van ENS. "We hebben een innovatieve installatie ontwikkeld die fijnstof transformeert tot grof stof", zegt Van de Vorle. Een eerste toepassing in een ondergrondse parkeergarage leidt volgens het bedrijf al ruim twee jaar tot zichtbare verbetering in de omgeving van de parkeergarage.
Testen onder Heuvel Galerie"Nu de TU/e-studie de effectiviteit van het idee heeft bewezen voor een groot deel van de Eindhovense binnenstad,gaan we de methode uittesten in een parkeergarage onder de Heuvel Galerie", aldus Van de Vorle. "Uiteindelijk denken we de luchtzuiveringsinstallaties ook in tunnels, bij trein- en busstations, viaducten en drukke verkeerspleinen toe te kunnen passen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.