Eindhovens NXP akkoord met miljardenbod Qualcomm

27 oktober 2016 om 22:30 • Aangepast 21 november 2020 om 06:34
nl
De Eindhovense chipproducent NXP is akkoord gegaan met een miljardenbod van zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm. Dat maakten de twee bedrijven donderdag bekend in een gezamenlijke verklaring.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Aan het bod van Qualcomm op NXP hangt een prijskaartje van in totaal 43 miljard euro, oftewel 47 miljard dollar. NXP is de vroegere computerchipdivisie van Philips. De aandeelhouders van NXP moeten nog instemmen met het bod van de Amerikanen. Vakbond CNV Vakmensen is kritisch.
[Tweet:body:https://twitter.com/FaanenFM/status/791625811581427712]
In de financiële wereld werd de laatste tijd al druk gespeculeerd over de overname van de Eindhovense computerchipmaker. Toen werd een bedrag van 35 miljard dollar genoemd, twaalf miljard dollar minder dan de 47 miljard dollar die nu wordt geboden.
NXP - het voormalige Philips Semiconductors dat in 2006 verzelfstandigde - was zelf ook al een tijdje op overnamepad. Zo werd in maart vorig jaar het Amerikaanse bedrijf Freescale overgenomen, dat vooral computerchips voor de automobielindustrie maakt.
Zelfrijdende auto's en trucksIn auto's, vrachtwagens en motoren worden steeds meer computerchips gestopt. De ontwikkeling van de zelfrijdende auto of vrachtwagen heeft dit in een stroomversnelling gebracht. Grote chipproducenten in Amerika willen voorkomen dat ze deze boot missen, ook omdat er in China een zelfde ontwikkeling gaande is. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom Qualcomm zo veel geld op tafel wil leggen voor NXP in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.