Vakbond CNV kritisch op overname NXP Eindhoven

27 oktober 2016 om 16:45
nl
De aangekondigde overname van computerchipfabrikant NXP in Eindhoven door het Amerikaanse bedrijf Qualcomm roept veel vragen op bij vakbond CNV Vakmensen. Er loopt namelijk nog een reorganisatie omdat NXP vorig jaar maart zelf de Amerikaanse branchegenoot Freescale overnam.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

Nu NXP waarschijnlijk zelf wordt overgenomen is er volgens de vakbond grote kans op stress en een verstoring van al lopende processen.
OnrustArthur Bot van CNV Vakmensen: "De werknemers krijgen nu te maken met de zoveelste verandering. Zij zijn er niet gerust op: wat betekent dit voor allerlei lopende veranderingsprocessen, die nog het gevolg zijn van de vorige reorganisatie? Gaat dat allemaal weer overhoop? Het vertrouwen van de werknemers in de top van NXP wordt stevig op de proef gesteld. Het lijkt erop dat ze vooral oog hebben voor de aandelenwaarde van NXP en niet voor de continuïteit van het bedrijf."
De bond roept de NXP-directie op om de reorganisaties van de het afgelopen jaar op een normale manier af te ronden. "De eerste bezorgde klanten hebben zich al gemeld, omdat ze niet tevreden zijn over de door NXP geleverde kwaliteit. Logisch, want er gebeurt binnen de NXP-organisatie veel waar zeker niet alle NXP'ers het mee eens zijn. De continuïteit van het bedrijf staat of valt uiteindelijk met werknemers die happy zijn met hun werk."
AandeelhoudersDe overname moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van NXP, maar de vakbond maakt zich geen illusies. "Aandeelhouders zullen akkoord gaan, want die kijken vooral naar de hoogte van het overnamebod", aldus Arthur Bot.
Topman Guido Dierick van NXP Nederland voorziet weinig gevolgen voor de werkgelegenheid. "De bedrijven vullen elkaar goed aan, er is weinig overlap'', zei hij. Zo is NXP sterk vertegenwoordigd in de autobranche, terwijl Qualcomm een leidende marktpositie heeft op het gebied van mobiele communicatie."
Met de ontwikkeling van steeds slimmere auto's wordt het steeds relevanter om beide disciplines te beheersen. Alleen op het hoofdkantoor van NXP komen mogelijk arbeidsplaatsen te vervallen. "Maar dat zullen er niet al te veel zijn'', denkt Dierick.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.