Video

Veel leegstand in winkelcentrum Breda: 'Het is een spookstad'

27 oktober 2016 om 21:00 • Aangepast 21 november 2020 om 06:34
nl
Het winkelcentrum Heksenwiel is al tijden een bron van ergernis voor winkeliers en de bewoners van de wijk de Haagse Beemden. De ene na de andere winkel verdwijnt en er komt maar weinig voor terug. Maar hoewel het winkelpubliek behoorlijk sceptisch is, lijkt er toch een klein lichtpuntje aan het eind van de tunnel.
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

Het is vooral de buitenkant van het winkelcentrum waar de meeste lege winkels te vinden zijn. Op de gevel van het pand waar eerst Pets Place zat prijkt nu een poster met de tekst "Wij sluiten begin oktober de deuren". Wanneer je een blik naar binnen werpt is er aan niks meer te zien dat er ooit vogelvoer en hondenmanden verkocht werden.
'Ik mis een kledingzaak'Ook de doe-het-zelf-zaak waar 22 jaar lang allerlei schroefjes, boutjes en pijpjes te koop waren is er niet meer. De Jamin vertrok, de Bart Smit verdween, evenals de schoenenwinkel en de lingeriezaak. Eind 2015 stond één op de zes winkels leeg.
"Het is een spookstad", zegt een dame die haar boodschappen komt doen. "Er zit hier helemaal niks meer". Een andere vrouw vindt het vooral zonde dat er helemaal niet lekker meer gewinkeld kan worden. "Ik mis een leuke kledingzaak", zegt ze. "We moeten voor een heleboel dingen echt naar een ander winkelcentrum."
Het vertrek van de winkels zou vooral komen door de hoge huren die vastgoedeigenaar Dela hanteert. "Ze zijn hier soms hoger dan in de binnenstad", zegt een ondernemer. Om de winkeliers toch te hulp te schieten kwam Dela samen met de gemeente Breda met een plan om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken. Zo zouden er gezellige bankjes en bloemenbakken moeten komen, en moet er een extra doorgang komen naar de parkeerplaats. Van al die plannen is nu nog niks te zien, maar daar zou in januari verandering in moeten komen.
Nieuwe winkels Toch gaat het niet met alle ondernemingen slecht. Er komen ook nieuwe winkels bij. Zo zit er sinds kort een nieuwe fietsenwinkel op het plein. "Wij doen goede zaken", zegt Danny Bastiaansen. "Er zijn altijd fietsen te repareren."
Naast de fietsenwinkel zit een klein advocatenkantoortje. Niet voor de hand liggend in een winkelcentrum, maar daarom niet minder succesvol. "Ik doe helemaal niet aan acquisitie, al mijn klanten lopen gewoon binnen", zegt Mark van Essen. Voor de deur staat een groot bord waarop staat dat mensen gratis advies krijgen en dat de koffie klaar staat.
'Het komt goed'De meeste ondernemers vinden de huren hoog, maar Van Essen niet. "Ik heb een voorstel gedaan en dat heeft Dela geaccepteerd. Ik mag niet klagen over de prijs". Ook Claudia Havermans heeft onderhandeld over de huurprijs. Haar dameszaak is net een maand open. Ondanks de negativiteit rondom het winkelcentrum is ze optimistisch. "Mijn gevoel zegt dat het allemaal wel goed komt, het heeft tijd nodig", zegt ze.

Wachten op privacy instellingen...

De winkel van Claudia loopt vol met allemaal rondsnuffelende vrouwen. De twee pashokjes zitten vol. "Van de tien klanten die hier binnenkomen zijn er acht die wat kopen", zegt ze. "Dus het gaat tot nu toe heel goed". Ook de winkelende vrouwen zijn enthousiast. Een vrouw die eerder nog klaagde over het gebrek aan leuke winkeladresjes is blij verrast. "Dit is precies wat ik bedoelde! Dit miste we nog. Nu nog een leuke schoenenwinkel en lingeriezaak en het is af".
'Het valt mee'Gaat het nou zo slecht met het winkelcentrum? Een medewerker van de kapperszaak raakt een beetje geïrriteerd wanneer deze vraag wordt gesteld. "Dat valt allemaal best wel mee, maar door de negatieve berichten in de media en het gezeur wordt het wel erger. Dat helpt natuurlijk ook niet echt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.