Video

Zeer grote brand bij waxfabrikant in Bladel, 'brand is bijna niet te blussen'

28 oktober 2016 om 00:52 • Aangepast 21 november 2020 om 06:33
nl
Bij waxfabrikant Koster Keunen aan de Raambrugweg in Bladel is donderdagavond een zeer grote brand uitgebroken. Er is explosiegevaar en omwonenden zijn geëvacueerd, maar er zijn geen gewonden gevallen. Het industrieterrein De Sleutel is volledig afgesloten.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

LEES OOK: Geen gevaarlijke stoffen bij brand Bladel, omliggende bedrijven blijven vrijdag dicht
De brand ontstond rond half elf, door nog onbekende oorzaak. Er werd snel opgeschaald naar zeer grote brand, wat betekent dat brandweermensen uit de wijde omtrek helpen blussen. Ook brandweer uit België blust mee.  
De vlammen komen metershoog boven het gebouw uit. Omstanders zeggen ontploffingen gehoord te hebben en spreken over paddestoelen van vuur. Die zouden komen van gasflessen, die in het gebouw zouden zijn opgeslagen. Veel mensen uit de buurt zijn komen kijken, maar die worden door de politie op afstand gehouden.

Wachten op privacy instellingen...

Meerdere hallenHet fabriekspand bestaat uit drie aaneengeschakelde hallen, die van elkaar worden gescheiden door sluizen. Eén van die drie hallen staat in brand en de brandweer doet er alles aan om te voorkomen dat de andere twee ook vlam vatten.
Terwijl het ene compartiment uitbrandt, houden brandweerlieden de sluizen en andere hallen nat. De eerste prioriteit is zorgen dat de brand niet groter wordt.

Wachten op privacy instellingen...

Bruin waterDe rook van de brand trekt over het centrum. Bewoners die een paar straten van het brandende gebouw wonen, merken dat het water uit hun kraan bruin en vervuild is. Er komt ook rook uit de waterputten. "Het is echt een beetje eng", vertelt Ton Hoeks. Ze woont in de omgeving en toen ze de kraan open deed bleek het water bruin.
Volgens Brabant Water kan bruin water geen kwaad. Doordat de brandweer een grote druk op de leiding uitoefent komen er deeltjes los die normaal altijd in de leidingen zitten. Daardoor kleurt het water bruin.
Uit sommige waterputten komt rook. Hete wax is in de riolering gestroomd en zorgt voor waterdamp.
EvacuatieEen zestal direct omwonenden van de waxfabriek is geëvacueerd. Zij worden ondergebracht in hotel De Poort van Brabant in Hapert, weet Ben van der Heijden, eigenaar van het pand naast Koster Keunen.
"In het pand is een soort wax of kaarsvet opgeslagen", weet Van der Heijden. "Dat is bijna niet te blussen. Dat kan een lang verhaal worden."
Koster KeunenKoster Keunen maakt natuurwas voor onder andere cosmetica, medische producten, kaarsen en voor de voedselindustrie. Wat de brand heeft veroorzaakt is nog niet duidelijk.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.