Video

Ruimen van duizenden vogels in volle gang na uitbraak vogelgriep in Deurne

28 oktober 2016 om 17:22
nl
Bij pluimveebedrijf Fazanterie en Wildhandel Verbaarschot in Deurne is een milde vorm van vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met 11.000 kalkoenen. Daarnaast heeft de eigenaar 3.500 fazanten en 2.000 vleeseenden. Deze dieren verblijven buiten aan de Bruggenseweg. Het ruimen van de vogels is vrijdagmiddag in volle gang. Hoe lang dit duurt, is nog onbekend.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

Het gaat om een milde vorm van vogelgriep, de zogenoemde H5 variant. Omdat deze variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en dodelijke variant, moet het bedrijf worden ontruimd.
Het bewuste bedrijf geeft aan dat het 'gaat om een vermoeden van vogelgriep', maar het Ministerie van Landbouw zegt dat er sprake is van vogelgriep. Een woordvoerder van de NVWA zegt dat aan kalkoenen moeilijk te zien is of ze ziek zijn of ziek zijn geweest. De vogelgriep zou tijdens een monitoring zijn ontdekt.
VervoersverbodVrijdagochtend is een vervoersverbod ingesteld in een zone van ruim 1 kilometer rond het bedrijf (zie kaart van het gebied). Pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel mag niet worden vervoerd. Die maatregel blijft zeker 21 dagen van kracht. Binnen het gebied liggen drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden op dit moment onderzocht op vogelgriep.
Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) heeft de Tweede Kamer vrijdag geïnformeerd over de uitbraak van vogelgriep.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.