Video

Slecht bereik kan levens kosten: ‘Sms voor reanimatiehulp komt te laat aan’

31 oktober 2016 om 13:16
nl
Even geen bereik met je telefoon is vervelend, maar soms zijn de gevolgen echt ernstig. Daar weet Harrie van Kuijk uit Borkel en Schaft alles van. Hij is aangesloten bij een oproepsysteem van de Hartstichting omdat hij kan reanimeren als iemand in zijn omgeving een hartstilstand heeft. Maar dan moet zo’n smsje natuurlijk wel aan komen.
Profielfoto van van de Griendt Jolien
Geschreven door
van de Griendt Jolien

In Borkel en Schaft is dat lastig. Het bereik krijgt in die regio gemiddeld een 5,1, onvoldoende dus. Het dorp valt net buiten de bereikcirkels van de zendmasten. “Negen van de tien keer denkt mijn telefoon dat we in België zijn”, vertelt Harrie.
LEES OOK: Brabant scoort slechtst in onderzoek naar mobiel bereik: grote ontevredenheid
Regelmatig valt het bereik ook helemaal weg. “Iedere seconde telt bij een hartstilstand. Als zo’n smsje pas een half uur later binnenkomt, heb je er niets meer aan.” Harrie laat met zijn telefoon in de hand zien dat het erg nauw luistert. “Als ik hier sta heb ik een puntje bereik, maar als ik me omdraai, is het weer weg. En als ik op de bank ga zitten, krijg ik weer een smsje: ‘Welkom in België’”
‘Weinig aan te doen’“We hebben al een paar keer geklaagd bij de providers”, zegt Harrie. “Maar dat heeft geen zin. Dat moet je echt met een hele grote groep komen.” Inmiddels is de dorpsraad in Borkel en Schaft ook druk met het slechte bereik.
“We hebben natuurlijk ook wel een vaste telefoon, maar daar zit je niet de hele dag naast”, verzucht Harrie.
Bekijk hier hoe tevreden mensen in jouw gemeente zijn over het bereik: [localfocus:https://localfocus2.appspot.com/581354ab21cb6]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.