Video

Wonen in een vieze frituurlucht: 'Je kan naar binnen gaan, maar daar hangt 't ook'

28 oktober 2016 om 21:03 • Aangepast 21 november 2020 om 06:31
nl
'D'r zit een luchtje aan' is een spreekwoord wat ze bij een frietfabriek in Bergen op Zoom wel héél letterlijk nemen. Er hangt al weken een hele vieze geur in de omgeving van de vestiging van Lamb Weston Meijer. De omwonenden klagen over de stank en dat is niet voor het eerst.
Profielfoto van de Schipper Eva
Geschreven door
de Schipper Eva

Als de wind verkeerd staat, hebben de bewoners van nieuwbouwwijk De Scheldevesting dikke pech. "Als je buiten zit dan is die lucht heel erg aanwezig. Ja en je kan dan naar binnen gaan, maar binnen hangt de lucht ook. ’t Is eigenlijk niet te doen," vertelt bewoonster Joyce Hagenaars.

Wachten op privacy instellingen...

Penetrante geurDe omwonenden ruiken bij een verkeerde wind 'een zwavel-achtige penetrante geur'. Hun huizen staan op driehonderd meter afstand van de fabriek. De meesten wonen al hun hele leven in Bergen op Zoom en hadden al vaker andere mensen horen klagen over de stank. Alleen dachten ze dat het wel mee zou vallen.
"Ik wist er wel van af, maar niet dat het zo extreem kon zijn", vertelt een andere bewoonster. "Nu begint het kouder te worden dus je zit minder buiten. Maar in de zomer gingen wij er weleens voor naar binnen. Dan is het niet voor je plezier in een oude vetlucht zitten."
Nieuwe zuiveringsfilters"De geur ruik je tijdelijk beter omdat de fabriek wordt verbouwd," legt Janet Verhoeven van Lamb Weston Meijer uit. "We zijn aan het uitbreiden en vernieuwen." Zo komt er onder meer een nieuwe schoorsteen en worden er nieuwe zuiveringsfilters geïnstalleerd.
Niets belovenDe frietfabrikant kan helaas niet beloven dat de omgeving na de vernieuwingen helemaal stankvrij is, maar naar verwachting zal de uitstoot wel stukken minder zijn. Hierdoor zal de stank waarschijnlijk ook afnemen. "We zitten nu nog in een testfase. Over een paar weken is de fabriek klaar voor gebruik," vertelt Janet Verhoeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.