Video

Ogbeche niet alleen matchwinner bij Willem II: 'Hij is mijn godfather'

30 oktober 2016 om 00:51 • Aangepast 21 november 2020 om 06:30
nl
Willem II doorbrak het negatieve sentiment door te winnen van FC Groningen (2-1). In de voorhoede zorgden twee Afrikanen voor vreugde in Tilburg. Bartholomew Ogbeche en Asumah Abubakar kunnen binnen en buiten de lijnen niet zonder elkaar.
Profielfoto van Job van der Zon
Geschreven door
Job van der Zon

Willem II heeft een rijke historie met Afrikaanse voetballers. Ooit nam oud-trainer Piet de Visser zijn ploeg mee naar Gabon, waar zijn oog op ene Mohammed Sylla viel. De Visser besloot om Sylla maar mee terug naar Tilburg te nemen. De aanvaller uit Conakry, op 39-jarige leeftijd al overleden, werd prompt publiekslieveling.
Later speelden illustere namen als Jatto Ceesay en Ousmane Sanou voor het Willem II dat in 1999 de Champions League bereikte. In een wat meer recenter verleden viel Ibrahim Kargbo vooral in negatief opzicht op, de middenvelder uit Sierra Leone verpatste de wedstrijden die hij in het shirt van Willem II speelde.
Afrikaanse vreugde: 'Voelt natuurlijk'Nu is er weer Afrikaanse vreugde op het veld in Tilburg. Voor het eerst startten Bartholomew Ogbeche en Asumah Abubakar samen in de basis. De Nigeriaan en de Ghanees vonden elkaar haast automatisch. Na de wedstrijd stonden ze als broers voor de camera van Omroep Brabant. "Als twee zwarte jongens op het veld staan, is er altijd meteen een connectie", zegt de jonge Abubakar. De ervaren Ogbeche schiet in de lach. "Het voelt natuurlijk, dat zeker. We praten continu met elkaar."
Uiteindelijk maakte de oudste Afrikaan ook nog de winnende treffer. "Een kwestie van onverzettelijkheid", aldus Ogbeche. De 31-jarige spits heeft zich als een voogd ontfermt over de 19-jarige Abubakar, die sinds een paar wedstrijden een basisplaats heeft. "Ik was zoals hij nu is, nieuw in een ander land. Ik moet hem helpen. Ik ben zijn grote broer."

Wachten op privacy instellingen...

'Ogbeche is een godfather'Abubakar gaat nog wel wat verder. Zonder te overdrijven noemt hij Ogbeche 'een godfather'. "Voor de wedstrijd zegt hij dat ik me vrij moet voelen. Hij geeft me vertrouwen en geloof in mezelf. Hij is een inspiratie."
Als het aan de twee Afrikanen ligt is de wedstrijd tegen FC Groningen het begin van een nieuw Afrikaans hoofdstuk in de Willem II-historie. "We zijn pas net begonnen. We zijn er klaar voor."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.