Wie heeft het bed (128 jaar) van Vincent van Gogh in z'n slaapkamer staan?

30 oktober 2016 om 17:00
nl
Heeft een inwoner van Boxmeer een bed van 128 jaar oud in de slaapkamer staan? Dat is de grote vraag die de Brit Martin Bailey heeft. Het bed zou namelijk zomaar eens van Vincent van Gogh kunnen zijn.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

De NOS beschrijft een boeiende zoektocht naar het bed, dat na wat omzwervingen mogelijk in Brabant is beland. In 1888 schilderde Vincent van Gogh zijn slaapkamer. Het schilderij is wereldberoemd. Het bed dat op het schilderij te zien is, is het bed waar Van Gogh tot aan zijn dood in 1890 sliep.
Martin Bailey is Van Gogh-expert. Algemeen werd aangenomen dat het bed weggegooid was, of in ieder geval de tand des tijds niet had overleefd. Bailey werkt momenteel aan een boek over de tijd van Van Gogh in het Franse Arles. In de archieven van het Van Goghmuseum vond hij een nooit eerder gepubliceerde brief uit 1937.
LEES OOK: Slapen als Van Gogh in Frankrijk? La chambre à Arles te huur in Chicago
Verrast las Bailey de brief. De afzender was Vincent Willem, het neefje van de beroemde schilder. Hij bood in de brief het bed aan aan iemand die een museum over Van Gogh wilde openen. Dat was een bijzonder moment voor Bailey, die zich realiseerde dat hij een bijzondere ontdekking had gemaakt.
Het bed bestond dus nog. Bailey begon aan een zoektocht om uit te vinden waar ‘t nu precies was gebleven. Hij kwam uit bij de 94-jarige Johan van Gogh, de zoon van Vincent Willem. Die wist hem te vertellen dat het bed nog jarenlang in het huis van zijn vader in Laren had gestaan.
In 1945 gaf de familie Van Gogh het bed weg aan inwoners van Boxmeer. In de oorlog waren zij veel kwijtgeraakt en dus kwam Laren in actie voor het Brabantse dorp. Bailey kwam in contact met een historicus, die Bailey een foto liet zien van een Larense vrachtwagen die in Boxmeer aankwam. Voor de Van Gogh-expert is er geen twijfel mogelijk: het bed kwam 71 jaar geleden in Brabant.
Is het daar nog? Dat wil Bailey graag weten. Bailey hoopt het bed te vinden om het dan te vergelijken met het bed dat Van Gogh geschilderd heeft. Wel is de schrijver bang dat het bed uiteindelijk alsnog is weggegooid, toen het economisch beter ging met Boxmeer.
Maar wie weet. Wellicht zwerft het bed van Van Gogh nog wel ergens rond in Boxmeer. Ligt het opgeslagen op een zolder of weggestopt in een schuur. Met een klein beetje geluk kan het zomaar opeens weer opduiken. De zoektocht is in ieder geval nog niet klaar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.