Anky van Grunsven wil van saai imago dressuur af

30 oktober 2016 om 14:45
nl
Dressuuramazone Anky van Grunsven mag dan niet meer op de Olympische Spelen rijden, ideeën voor de sport heeft ze volop. In Sportlunch op Omroep Brabant Radio vertelde ze over haar visie en de toekomst van de dressuur.
Profielfoto van Rutger de Quay
Geschreven door
Rutger de Quay

Van Grunsven reageerde op amazone Dinja van Liere uit Werkendam, die vorige week met allerlei voorstellen kwam om de sport mooier te maken.
SaaiVolgens sommigen is het maar een saaie sport, de dressuur. Van Grunsven wil er ook verandering in brengen. Dressuur moet voor iedereen leuk zijn, niet alleen voor de rijders zelf, zo zegt ze.
De belangrijkste verandering moet volgens Van Grunsven de aanpassing in de jurering zijn. "Voor buitenstaanders is de jurering niet goed te volgen. Bezoekers moeten bijvoorbeeld via koptelefoons uitgelegd krijgen wat ze zien, en hoe de jurering beslissingen maakt. Dan kunnen bezoekers het beter volgen", vindt Van Grunsven.
Afwisseling in kleding en muziekVerder wil ze de wedstrijd competitiever maken, door bijvoorbeeld twee ruiters tegelijk te laten rijden en ze in poules te laten rijden. Daarnaast zou er afwisseling moeten zijn in de kleding en muziek. Dat maakt het voor toeschouwers leuker, vindt ze. Ook moet de wedstrijd direct losbarsten. "Het is namelijk saai als er langzaam wordt opgebouwd", zegt ze.
Volgens Anky roept ze al vijftien jaar om veranderingen zoals deze, maar wordt er niet naar haar geluisterd. "Het is nodig tijd om de sport voor iedereen te maken, zodat het ook leuk en spannend is voor buitenstaanders", zegt ze zelfverzekerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.