Terminaal zieke Han Meeuwsen voltooit film over Strabrechtse Heide - Omroep Brabant

Terminaal zieke Han Meeuwsen voltooit film over Strabrechtse Heide

30 oktober 2016 om 16:35
nl
De Strabrechtse Heide ten oosten van Eindhoven is een échte wildernis, compleet met wolven en leeuwen. Het gaat weliswaar om de bijenwolf en de mierenleeuw, maar de insecten jagen er niet minder om. Filmmaker Han Meeuwsen uit Asten lag er de afgelopen vijf jaar op z’n knieën om een film te maken over de kringloop van het leven.
Profielfoto van Rutger de Quay
Geschreven door
Rutger de Quay

De Verborgen Wereld van de Strabrechtse Heide gaat woensdag in premiere. Dat de documentaire na vijf jaar helemaal af is, mag een klein wonder heten. Meeuwsen kreeg namelijk twee jaar geleden te horen dat hij terminaal ziek is.
Hulp van zoonIn het Omroep Brabant-programma KRAAK. vertelde Han hoe hij het laatste jaar hulp heeft gekregen van onder meer zoon Chris. Hij nam een jaar vrij om met z’n vader de hei op te gaan. ‘’Chris wilde gaan doorstuderen, maar dat heeft hij een jaar uitgesteld”, aldus de trotse vader.
Hoewel Han de hele wereld over heeft gevlogen om te filmen en fotograferen, praat hij met de meeste passie over het natuurgebied bij hem om de hoek. ‘’De Strabrechtse Heide is prachtig. Mensen fietsen en wandelen er graag. Maar ze zien nauwelijks wat zich er allemaal afspeelt, vaak vlak voor hun ogen.”
Levend opetenSoms heb je daar wat geduld voor nodig, geeft hij toe. ‘’Ik heb zeven dagen moeten wachten op het perfecte shot van een bijenwolf, die een bij naar zijn holletje toevliegt. Hij verzamelt er vijf tot zeven op één plek. Soms zit je uren te wachten voordat blijkt dat het holletje vol zat en de wolf ergens anders naartoe is gevlogen.”
Dat de bijenwolf -een graafwesp- een eitje legt op de verlamde bijen. En dat de uitgekomen larve de bijen dan later levend opeet, laat hij maar even buiten beschouwing.
De documentaire De verborgen Wereld van de Strabrechtse Heide is op 2, 6 en 20 november te zien in Vue Cinema in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.