Afspraken aansluitkosten Tilburgse stadsverwarming nergens gevonden

31 oktober 2016 om 20:36
nl
Er is geen enkel spoor gevonden van contracten of andere schriftelijke afspraken over de Tilburgse stadsverwarming. Nergens is een document opgedoken waarin concreet staat wat klanten precies betalen aan aansluitkosten, ook niet in het regionaal archief. Dat bleek vanochtend tijdens politiek overleg over de kwestie. 'Mogelijk is dat stuk er zelfs nooit geweest", suggereerde verantwoordelijk wethouder Berend de Vries.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Tilburgers hebben het vermoeden dat ze jarenlang te veel hebben betaald voor stadsverwarming. De kwestie speelt al lang. Een stichting met boze bewoners, boog zich hierover en eiste het teveel betaalde geld terug. De wethouder bemiddelde en er kwam een compromis uit. Maar de afgelopen weken kwam er steeds meer kritiek op de 'deal'.
ClaimsEen van afspraken in het compromis is dat de klanten afzien van claims. De verwarming wordt dan 150 euro per jaar goedkoper, volgens leverancier Ennatuurlijk. De deal gaat door als 70 procent van de wijkbewoners akkoord gaat. Gisteren stond de teller op 67 procent.
Iedereen die niet akkoord gaat, kan daarna nog steeds naar de rechter stappen. Een groep teleurgestelde bewoners heeft aangekondigd dat waarschijnlijk ook te doen. Ze hopen op financiele steun van de gemeente in hun strijd. Ze krijgen steun van raadslid Hans Smolders van de LST, die een debat in de raadscommissie aanvroeg.
Smolders vindt het de morele plicht van de gemeente om de bewoners die het niet eens zijn met de deal te blijven steunen. Wethouder de Vries wil eerst weten of het compromis de vereiste 70 procent haalt voordat hij besluit over steun aan een rechtszaak.
Huishoudens In totaal ruim 18.000 huishoudens in Tilburg hebben stadsverwarming 'van buiten'. Vooral de wijk Reeshof kent dit fenomeen. Het is restwarmte van de Amercentrale in Geertruidenberg.
Ruim drieduizend huishoudens komen niet in aanmerking voor de 'deal'. De anderen hebben nog tot 1 november de tijd om akkoord te gaan met de overeenkomst. Ook in de Eindhovense wijk Meerhoven speelt iets dergelijks. Daar loopt een rechtszaak.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.