Hank is bang voor pyromaan na reeks autobranden

31 oktober 2016 om 15:53 • Aangepast 21 november 2020 om 06:28
nl
De vogeltjesbuurt in Hank is bang. De wijk wordt al weken geteisterd door een pyromaan die auto's in brand steekt. De politie houdt al extra toezicht in de wijk en voorkwam vorige week nog dat een auto totaal uitbrandde.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

Dat gebeurde in de Reigerstraat. Daar ontdekten agenten een auto die vlak daarvoor in brand was gestoken. Ze waren er op tijd bij en begonnen meteen te blussen. Het is het laatste incident in een reeks van brandstichtingen in het dorp.
De pyromaan lijkt sinds augustus een voorkeur te hebben voor auto's de omgeving van de Valkstraat, Reigerstraat en de Roerdompstraat. Dit jaar waren al vier auto's en een speeltoestel het slachtoffer van de dader. De politie surveilleert extra en vraagt ook buurtbewoners alert te zijn.
Gespannen sfeerIn de wijk hangt een gespannen sfeer. Veel bewoners zijn bang en slapen slecht. Met een verslaggever van Omroep Brabant praten, doen ze het liefst helemaal niet. Ze zijn bang dat hun auto wellicht de volgende is.
Als ik aanbel bij één van de slachtoffers gaat de deur slechts op een kier open. "De autobranden? Daar heb niks over te zeggen", huivert de dame en snel doet ze de deur weer dicht.

Wachten op privacy instellingen...

Een stuk verderop in de straat staat een aantal bewoners bij elkaar. Twee van hen vertellen nog net voordat ze weggaan dat ze er absoluut niks mee te maken willen hebben.
Iedereen die afwijkt wordt gezien als dader'Een dame wiens auto ook onlangs in vlammen opging weet te vertellen dat de sfeer in de wijk niet fijn is. "Iedereen die ook maar een beetje afwijkt, wordt hier raar aangekeken en gezien als potentiele dader", merkt ze op.
Maandag gaan de gemeente en de wijkagent in gesprek met een aantal bewoners. Daar is veel behoefte aan, weet ook gemeenteraadslid Christian Alderliesten van Progressief Altena. "Er heerst echt angst in de wijk en er is een enorme behoefte om serieus genomen te worden door de gemeente."
Alderliesten woont zelf in Hank en heeft regelmatig contact met mensen uit de vogeltjesbuurt. Ook hij weet van de verdenkingen. "Mensen komen dan naar me toe en zeggen: 'je hebt het niet van mij, maar die en die zou het wel eens kunnen zijn'. Dan merk je echt dat mensen huiverig zijn en ervoor vrezen dat hun auto wellicht de volgende is, als ze hun mond open doen."
Whatsapp en BuurtpreventieOp straat in Hank rijst de vraag met wie de gemeente in gesprek gaat. Sommige bewoners zijn niet uitgenodigd en vragen zich af wie er dan met de gemeente gaat praten.
Inmiddels is er een Whatsappgroep opgericht in de wijk en wordt er gedacht aan Buurtpreventie. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het gesprek gaat tussen de beheerder van de Whatsappgroep, nog een aantal bewoners, de wijkagent en een ambtenaar van de gemeente.
Doel van de bijeenkomst is te kijken op welke manier de Whatsappgroep ingezet kan worden in strijd tegen de brandstichtingen. Ook krijgen de bewoners uitleg wat er allemaal komt kijken bij het oprichten van een buurtpreventieteam. Later deze week komen ook de burgemeester en verantwoordelijk wethouder naar Hank om met de bewoners te praten.
De branden tot nu toe:5 december 2015:  In de Zwaanstraat werd een auto in een garagebox in brand gestoken.29 december 2015: In de Aalscholverstraat brandde een aanhangwagen uit.26 april: Op de parkeerplaats tussen de Roerdompstraat en Valkstraat brandde een auto uit en raakten een overkapping en schuur beschadigd.23 augustus: In de Roerdompstraat ging een auto in vlammen op.26 augustus: In de speeltuin aan de Zwaanstraat brandde een speeltoestel af.11 oktober: Op de parkeerplaats tussen de Roerdompstraat en Valkstraat vatte een auto vlam. 19 oktober: Op dezelfde parkeerplaats tussen de Roerdompstraat en Valkstraat ging weer een auto in vlammen op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.