Minder pijnlijke mammogram door Eindhovense uitvinding

31 oktober 2016 om 17:04
nl
Miljoenen Nederlandse vrouwen weten hoe vervelend en pijnlijk het kan zijn om een mammogram te laten maken. Maar belangrijk is een 'mammo' natuurlijk wel, omdat borstkanker zo op tijd kan worden ontdekt. Onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werken daarom aan een stralingsvrije, borstvriendelijke methode.
Profielfoto van Seunis Rebecca
Geschreven door
Seunis Rebecca

Bij de manier zoals we die nu nog kennen, wordt de borst tussen twee platen geklemd. Behalve pijnlijk is dit niet zonder risico. De röntgenstraling hiervan kan juist zorgen voor kanker. Daarom zoeken wetenschappers naar alternatieven.
3D-beeldenDie is nu in de maak in Eindhoven. Bij de nieuwe techniek van de TU/e ligt de patiënt op een tafel en hangt de borst vrij in een kommetje.
Via een speciale echo wordt dan een 3D-beeld gemaakt van de borst. Eventuele kanker is op de beelden duidelijk herkenbaar, de onderzoekers verwachten daarom dat er veel minder verkeerde uitslagen zullen zijn.
ProstaatkankerDe nieuwe technologie is gebaseerd op een patiëntvriendelijke opsporingstechniek voor prostaatkanker, ook van de TU/e.
Het kan nog zeker tien jaar duren voordat mensen op de nieuwe manier een mammogram krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.