Advies aan spookrijder: 'Zoek een veilige plek en bel het alarmnummer'

31 oktober 2016 om 18:07
nl
Vorig jaar waarschuwde de Verkeersinformatiedienst over het hele jaar 104 keer op de radio voor een spookrijder. In 2016 staat de teller al op 121 keer. Een forse toename. Wat moet je doen als je een spookrijder op de snelweg tegenkomt? En wat kun je het beste doen als je zelf onverhoopt tegen het verkeer in rijdt?
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Eind september reed een 84-jarige man uit Best op de A2 bijna vijftien kilometer tegen het verkeer in en veroorzaakte een dodelijk ongeluk. De spookrijder overleed, maar ook de bestuurder van de andere auto kwam om het leven.
Afgelopen weekend reed een 70-jarige vrouw kilometers lang tegen het verkeer in. Na een paar bijna-ongelukken op N261 (de weg tussen Waalwijk en Kaatsheuvel) crashte de vrouw op de A59 tussen Den Bosch en Waalwijk. Resultaat: twee zwaargewonden, een flinke ravage op de weg en talloze geschrokken weggebruikers.
LichtsignalenHadden die geschrokken weggebruikers iets kunnen doen om erger te voorkomen? Het radiospotje met tips om spookrijders te waarschuwen bestaat dan wel niet meer, maar de adviezen nog wel. "In de theorielessen wordt geen aandacht besteed aan spookrijders", zegt een woordvoerster van Veilig Verkeer Nederland.
"Weggebruikers zullen in dit soort situaties veelal vanuit een natuurlijke reflex handelen. Die handelingen zullen dicht bij de adviezen van oude spotje liggen: rechts blijven rijden en de bestuurder proberen te waarschuwen. Dat kan door met lichten te knipperen, te wijzen of door te toeteren. Verder moeten ze zo snel mogelijk het alarmnummer bellen."
In shockVoor de bestuurder die op de verkeerde rijbaan terecht is gekomen, ligt het anders. "Die bestuurder kan het beste zo snel mogelijk een veilige plek zoeken en parkeren. Op een tweebaansweg kan als het echt veilig is, eventueel nog gedraaid worden. Vermoedelijk raken spookrijders echter zo in paniek of in shock dat ze daar niet meer aan denken", aldus de woordvoerster.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.