'Is ASML de volgende die zomaar wordt overgenomen?' GroenLinks heeft zorgen over Brainport

31 oktober 2016 om 18:10
nl
GroenLinks in de Provinciale Staten maakt zich zorgen over de Brainport in Eindhoven, nu chipfabrikant NXP is overgenomen door een Amerikaans bedrijf. De partij wil dat de overheid meer invloed houdt op bedrijven die gesubsidieerd worden. "Het voelt een beetje raar dat een belangrijk bedrijf als NXP zomaar even door een andere partij kan worden overgenomen."
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Het Amerikaanse Qualcomm nam het Eindhovense bedrijf NXP vorige week over voor 43 miljard euro. Het op één na grootste overnamebedrag van een Nederlands bedrijf ooit.
Nadat eerder de vakbonden al hun zorgen uitten, over werknemers die mogelijk hun baan verliezen, is nu ook GroenLinks bezorgd. De partij wil weten of NXP de afgelopen jaren publiek geld heeft gekregen om te groeien. De provincie Brabant investeert veel in de Eindhovense Brainport, maar het is volgens GroenLinks niet de bedoeling dat dat geld zomaar in buitenlandse handen komt.
Kennis hier houden"Wie zegt dat ASML niet de volgende in de rij is?", vraagt Statenlid Arno Uijlenhoet zich af. Hij vindt dat de overheid moet zorgen dat banen en kennis in de regio blijven, als er subsidie wordt gegeven aan bedrijven. Ook zou de provincie of de gemeente Eindhoven wat zeggenschap moeten houden, vindt Uijlenhoet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.