Video

'Iedere automobilist om de vijf jaar keuren om spookrijden tegen te gaan', zegt verkeersdeskundige

31 oktober 2016 om 19:01
nl
Alle automobilisten moeten om de paar jaar worden gekeurd om onverantwoord rijgedrag in een vroeg stadium te herkennen. Daarvoor pleit verkeersdeskundige Ruud Hornman van hogeschool NHTV in Breda. Hij reageert hiermee op de gevaarlijke taferelen die zondagavond ontstonden door een spookrijder (70) op de N261 en A59 bij Waalwijk.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

De vrouw reed over een traject van 15 kilometer tegen het verkeer in. "Ik vind het een heel bizar verhaal, omdat er onderweg ook schade is gereden", zegt Hornman.
'Onvoorstelbaar'"Ik kan me voorstellen dat wanneer mensen erachter komen dat ze aan de verkeerde kant van de weg rijden, ze in blinde paniek raken en niet weten wat te doen. Maar dat je dan een paar aanrijdingen meemaakt en ook nog hard doorrijdt, is onvoorstelbaar."
Volgens Hornman blijkt uit cijfers dat oudere automobilisten vaker spookrijden dan jonge bestuurders. Maar heel significant zijn die cijfers ook weer niet.
Iedereen keurenDaarom pleit hij voor een vergaande maatregel om onverantwoord rijgedrag tegen te gaan.
"Je zou iedereen met een rijbewijs na vijf jaar bijvoorbeeld, opnieuw een proeve van bekwaamheid laat doen. Dat kost een hoop geld, maar zo haal je ook de jonge automobilisten van de weg die ook niet bekwaam zijn om te rijden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.