Video

Verkeersdeskundige over spookrijders: ‘Alle automobilisten elke vijf jaar rijexamen afleggen'

31 oktober 2016 om 19:28
nl
De 70-jarige vrouw die afgelopen weekend als spookrijder een ware ravage aanrichtte op de N261 en de A59 moet een volledige black-out hebben gehad of in shock zijn geweest. Tot die conclusie komt Ruud Hornman, verkeersdeskundige aan de NHTV in Breda.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

De betreffende vrouw reed maar liefst vijftien kilometer tegen het verkeer in voordat ze crashte op de A59 bij Drunen. “Het is een bizar verhaal”, zegt Ruud Hornman. “Vooral ook omdat de vrouw onderweg zoveel schade heeft gereden. Dat is onvoorstelbaar.  Volgens mij heeft de vrouw in blinde paniek gehandeld. Niet meer weten wat te doen. En dan te bedenken dat de vernieuwde provinciale weg N261 pas is vernieuwd, compleet met de verkeersborden ‘Ga terug’ bij de opritten.”
Voor de tweede keer in korte tijd was een oudere automobilist als spookrijder betrokken bij een ongeluk. Is dat steeds vaker het geval? “Uit de cijfers blijkt van wel. Veel ouderen rijden op bekend terrein nog veilig, maar daarbuiten halen soms de vreemdste capriolen uit”, zegt Hornman.
RijexamenMaar de verkeersdeskundige wil niet generaliseren. “Er zijn tachtigers die nog prima kunnen autorijden. Daar staan dan weer jongeren tegenover die je het liefst zo snel mogelijk van de weg wilt halen. Ik ben er voorstander van om elke automobilist één keer per vijf jaar een rijexamen af te laten leggen. Dat kost een hoop geld, maar je haalt ook de gevaarlijke automobilisten van de weg.”
Volgens Hornman kunnen weggebruikers niet meer doen dan een spookrijder proberen te waarschuwen en rechts te blijven rijden. De spookrijder zelf adviseert hij: “Zoek zo snel mogelijk een veilige plek op.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.